Voleybol Nedir,Nasıl Oynanır ? Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir ?

voleybol kuralları
Voleybol Nedir,Nasıl Oynanır ? Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir ?


VOLEYBOL NEDİR , NASIL OYNANIR, VOLEYBOL OYUN KURALLARI NELERDİR ?

Voleybol Nedir,Nasıl Oynanır ? Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir ?

Bu yayınımızda voleybol nedir, voleybol oyun kuralları nelerdir, voleybol nasıl oynanır, voleybol kaç set üzerinden oynanır, voleybolda set kaç sayıdır, voleybol oyun kuralları madde madde, voleybol oyun kuralları slayt, voleybol oyun kuralları kısaca ? gibi soruları cevaplamaya çalıştık. İsterseniz yayının en altında yer alan voleybol oyun kuralları slaytına ulaşabilirsiniz.

Dünyanın en popüler oyunlarından olan voleybol 7 den 70 e her yaştaki insanın oynadığı elle oynanan bir spor dalıdır. En popüler branşların başında gelen voleybol oyununda amaç filenin üzerinden atılan topun rakip saha çizgilerinin içerisine düşmesini sağlamaktır. 6 şar kişilik iki takımın karşılıklı mücadelesini içerir, Yedeklerde de 6 sporcu bulunur. Toplam kadro 12 kişidir. Voleybol belirli kurallar çerçevesinde oynanmaktadır.

Voleybol sahası ölçüleri nasıldır ? Voleybol sahası 18 metre uzunluğunda 9 metre genişliğinde dikdörtgen şeklinde bir sahadır.  Bu sahanın tam ortasından (9 metreden) bir file geçmektedir. File yüksekliği kadınlarda 2,24 metre iken erkeklerde 2,43 metredir. File sahayı iki eşit alana ayırır. Yine iki saha alanında da fileden tam 3 metre uzaklıkta 3 metre çizgileri bulunur. Bu çizgi arka hat pozisyonundaki sporcuların smaç vurabilecekleri en son sınırı belirtir.

Sayı rakip sahaya düşürülen topla alınabildiği gibi yine etkili bir vuruş sonrası  rakibe çaptırılıp dışarı giden topla da (bloktan dışarı) sayı kazanılabilir. Ayrıca rakibin yaptığı her hatada da  (servisi dışarı atmak, servisi fileye takmak, fileye parmakların,kolun veya vücudun temas etmesi,toplamda 4 pas yapmak ,pozisyon duruş hatası ) vb. durumlarda da sayı kazanılabilir.  Topa elle vurulamayacak durumlarda ayak ile bir vuruş yapılabilmektedir.

 Voleybolda top en fazla 3 vuruş ile topu karşı alana geçirmelidir. Bir sporcu üst üste 2 kez topa vuramaz ( sadece topa ilk teması blok ise ikinci vuruşu tamamlamak için vurabilir.) Eğer bir takım blok uygularsa blok bir vuruş olarak sayılmaz ve 3 vuruş hakkı o takım için devam eder.(3+1) Voleybol oyununda top yere düşmediği sürece her sporcu her noktaya giderek topa vurabilir ( Sadece o an arka hat pozisyon oyuncuları smaç vuruşu yapacakca bunu  3 metre çizgisi gerisinden yapmalıdır. )

Voleybol kaç set üzerinden oynanır ? Voleybolda bir set 25 sayı üzerinden oynanır. 3 set kazanmış olan  takım müsabakayı kazanmış olur. Eğer setlerdeki durum 2-2 ise ve en son netice seti oynanacaksa bu set 15 sayı üzerinden oynatılır. Bir takımın seti kazanabilmesi için rakibine en az 2 sayı üstünlük sağlaması gerekir. Setteki skor 24-24 ise oyun 26 ye uzar.. Örneğin oyun 28-28 oldu ise 30’a ilk ulaşan ilk takım seti kazanmış olur.( Bir takım 2 sayılık üstünlük sağlayana kadar bu durum devam eder )

 

voleybol kuralları
Voleybol Nedir,Nasıl Oynanır ? Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir ?

Her set sonunda sahalar değiştirilir. ( Şayet 15 sayılık 5. uzatma seti uygulanıyorsa 8.sayıdan sonra yarı sahalar tekrar son kez değiştirilir.) Uzatma setinde de takımlar 2 şer mola alabilir fakat bu sette diğer setlerdeki teknik mola kuralı uygulanmaz.

Voleybolda kaç oyuncu değişikliği hakkı vardır ? Voleybolda bir sette 6 oyuncu değişikliği hakkı bulunur.( Bir sette başlangıç dizilişinde yer alan bir oyuncu, bir sette yalnız bir defa oyundan çıkabilir ve bir sette yalnız bir defa sadece diziliş pozisyonunda önceki kendi yerine girebilir., yine bir yedek oyuncu başlangıç dizilişindeki bir oyuncunun yerine bir sette bir defa girebilir ve sadece aynı başlangıç oyuncusuyla yer değiştirebilir.

voleybol oyun kuralları
Voleybol Nedir,Nasıl Oynanır ? Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir ?

                              

Voleybolda libero oyuncusu sınırsız bir şekilde oyuna girip çıkabildiği için  bir setteki 6 oyuncu değişikliği hakkını etkilemez. (libero oyuncusu kurallar çerçevesinde o an arka pozisyonda olan herhangi bir sporcu ile değişebilir)

Voleybolda kaç mola hakkı vardır ? Voleybolda bir takımın her set iki mola hakkı bulunur. Yine setteki sayı 12 ye ulaştığında teknik mola uygulanır.  Takımlar tarafından alınan molalar 30 sn iken teknik molalar 60 sn sürmektedir.

Voleybolda pozisyonlar nelerdir ? Voleybolda  1,2,3,4,5,6 nolu pozisyonlar vardır bu pozisyonlar sahaya saat yönünün tersine yerleştirilmiştir. (İki saha için de en arka sağ taraf 1 nolu pozisyonu ifade eder, sırasıyla 1 nolu pozisyonun hemen ön tarafı 2 nolu pozisyon olacak şekilde diğer yerleşimler saat dönme yönünün tersi şeklinde gerçekleştirilir. Takım teknik sorumlusu her setten önce hangi pozisyonda hangi forma nolu sporcusunun oynayacağını belirler ve ilgili pozisyon kağıdını hakem heyetine teslim eder. (Her sporcu servis kullanılmadan hemen önce kendi pozisyonunda yer almalıdır, servis kullanıldıktan sonra yer değişikliği yapılabilir.)

voleybol oyun kuralları
Voleybol Nedir,Nasıl Oynanır ? Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir ?

                                     

Pozisyon açısından; 1,6,5 nolu pozisyonlar (arka hat) savunma oyuncularını ifade ederken , 2,3,4 nolu pozisyonlar hücum pozisyonlarını içerir. (Fakat oyun esnasında arka hattan da 3 metre çizgisi gerisinden hücum girişimi yapılabilir, yine ön hat oyuncuları da her an savunma içerisinde yer alabilir.)

Voleybolda servis her zaman 1 nolu pozisyon oyuncusu tarafından kullanılır, bu servisi çizgi gerisinden istediği noktadan atabilir. Bir takım servis kullandıktan sonra sayı kazanmaya devam ettiği sürece aynı sporcu servis kullanmaya devam eder. Servis atan takım hata yaptıktan sonra servis atma hakkı kazanan karşı takım oyuncuları saat yönünde 1 pozisyon kayarlar. ( 2 nolu pozisyondaki sporcu 1 nolu servis atış pozisyonuna gelir, ardından , 1 nolu pozisyondaki 6 nolu pozisyona, 6 nolu pozisyondan 5’e, 5 nolu pozisyon 4’e, 4 nolu pozisyon 3’e 3 nolu pozisyon ise 2 nolu pozisyona kayılır) 

Voleybolda kaç hakem vardır ? Voleybolda 1 baş hakem, 1 yardımcı hakem , 2 ya da 4 adet çizgi hakemi ve de 1 yazı hakemi bir de masa hakemi bulunur.

Voleybolda sarı kart, kırmızı kart gibi uyarı ve ihraç cezaları çeşitli durumlara göre hakemler tarafından uygulanabilir.

Voleybolda Takım Kaptanı Görevleri Nelerdir ? Takım kaptanının diğer bütün takım sporlarında olduğu gibi antrenör–sporcu arasındaki köprü görevi dışında voleybolda çok daha farklı görev ve sorumlulukları vardır.

Kaptan müsabaka cetvelini imzalar, kurada takımını temsil eder, Koç kaptanı oyundan aldığında tekrar oyuna girene kadar kimin kaptanlık yapacağını tayin eder. Formasının ön numarasının altında çizgi ile kaptan olduğu belirtilir. Hakemler ile konuşma yetkisine sahip tek oyuncudur, maç sırasında servis atışından önce pozisyon tetkiki isteme yetkisine sahiptir. Zemin,file,top vs gibi saha koşullarının tetkinini isteyebilir.Ayrıca Koç’un cezalı olduğu,oyun dışı kaldığı veya maç anından olmadığı durumlarda mola ve oyuncu değişikliği talebinde bulunabilir.

VOLEYBOL OYUNUNDAKİ TEKNİK TERİMLER:

Servis: 1 Nolu pozisyondaki sporcunun oyunu başlatma atışıdır. (Alttan Servis, Üstten Servis, Smaç servis tekniklerinden biri uygulanır )

Smaç: File üzerinden rakip sahaya  sayı almak için yapılan sert etkili hücum vuruşunu ifade eder.

Blok: Smaç vuruşu yapan sporcunun vuruşunu etkisiz hale getirmek için yapılır. İki el zıplandıktan sonra birbirine yaklaştırılarak  topu engellemeye ve hızını azaltmaya yarayan tekniktir.

Pozisyon:Sporcuların servis kullanılmadan hemen önce durmaları gerektiği bölgelerin adıdır. (1,2,3,4,5,6 nolu pozisyonlar )

3 Metre çizgisi: Arka hat oyuncuları ( 1,5,6 nolu pozisyondaki sporcuların) hücum vuruşlarını yapabilecekleri sınır çizgisidir.

Manşet Pas: İki kolun birbirine yaklaştırılarak ellerin birbiri üzerine kapatılması sonucu uygulanan genellikle savunma esnasında kullanılan vuruş çeşidi.

Parmak Pas: İki kolun başın üzerinde birbirlerine yaklaştırılarak parmakların 1. Ve 2. boğumları ile vurulan tekniğin adıdır.

 

Voleybol Nedir,Nasıl Oynanır ? Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir ?

                               

Plase: Bir vuruş türüdür, oyun esnasındaki boş alanlara topun yavaş bir şekilde süzülerek gitmesi sağlanan vuruş türüdür.

Düblaj: Bloğa çıkmış olan sporcuların hemen arkasında oluşan boş alanlara rakip tarafından atılan plase vuruşları kurtarmak için diğer sporcuların hamlesini ifade eder.

Plonjon: Oyunun herhangi bir alanında normal bir şekilde vurulması zor olan bir topa yere yatarak ve yuvarlanarak tek elle yapılan vuruş tekniğidir.

Libero: Takım arkadaşlarından ayırt edilebilecek zıt bir renkte forma giymesi gereken, oyunda 1,6,5 nolu arka hat pozisyonunda oynayabilen savunma oyuncusudur. Servis atamaz, hücum girişimi yapamaz, Libero değiştiği oyuncu 4 numaralı bölgeye geldiğinde veya antrenörün takdir ettiği herhangi bir anda oyunun durması ile birlikte tekrar oyun dışına alınabilir. 3 metre çizgisinin içersinde parmak pas ile pas atamaz. Arka hattan sadece sıçramadan hücum vuruşu yapabilir.Takım kaptanı olamaz ve maç listesinde forma numarısının yanına (L) yazılır.

Pasör: Oyun kurucu diye de anılan pasör, takımının etkili hücum yapmasını sağlamak için smaçör sporculara etkili pas atar ve hücumu istediği yöne doğru yönlendirir.

Smaçör: Diğer sporculara nazaran daha uzun olan 2,3,4 nolu pozisyonlardan ve geri hattan etkili sert bitirici vuruşlar yapabilen oyunculara verilen isimdir.

Pasör Çaprazı: Smaçörlerin arasından pas yeteneği en iyi olan oyunculardan tercih edilir. Özellikle pasörün arka hatta olduğu 3’lü hücum turlarında pasörün alamadığı (yetişemediği) topları alarak pasörün görevini üstlenip pas atabilmektedirler. Pasör çaprazları ön hatta oldukları pozisyonlarda 3’lü hücum turunda 2 numaralı bölgeden, arka hatta oldukları pozisyonlarda 2’li hücum turunda ise 1 numaralı bölgeden rahat hücum yapabildikleri için özellikle solak oyunculardan tercih edilir. 

Orta Oyuncu: Uzun boylu,hızlı,blok özelliği olan,pasörün attığı kısa toplara rakip blok ve savunma yerleşmeden hızlı hücumlar yapabilen oyunculardır. Orta oyuncular ön hatta oldukları pozisyonlarda 3 numaradan hücum yapmakla beraber özellikle bayan voleybolunda 2 numaradan kayarak tek ayak hücum varyasyonları da yapabilirler. Orta oyuncular genelde takımın defansif anlamda zayıf oyuncuları oldukları için servis kullanma haklarını kaybettikten sonra yerlerini tekrardan ön hatta (4 numaraya ) gelene kadar Liberoya bırakırlar.

Ön Hat: 2,3,4 nolu hücum pozisyonlarını ifade eder.

Geri Hat: 1,5,6 nolu savunma pozisyonlarını ifade eder.

 

İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>



 

Bu yayınımızda voleybol nedir, voleybol oyun kuralları nelerdir, voleybol nasıl oynanır, voleybol kaç set üzerinden oynanır, voleybolda set kaç sayıdır, voleybol oyun kuralları madde madde, voleybol oyun kuralları slayt, voleybol oyun kuralları kısaca ? gibi soruları yanıtlamaya çalıştık

Yorum Gönder

0 Yorumlar