Antioksidanlar Nedir ? Antioksidanlar Ne İşe Yarar ?

antioksidan-ne-işe-yarar
Antioksidanlar Nedir ? Antioksidanlar Ne İşe Yarar ?

Bu yayınımızda Antioksidan Nedir ? Antioksidan Ne İşe Yarar ? ,Antioksidan Hangi Besinlerde Bulunur ? Antioksidan İçeren Besinler Neledir? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. İnsan sağlığı açısından oldukça önemli olan antioksidan faydalarını öğrenmek için okumaya devam ediniz. >>

"Anti" ön eki, doğası gereği, aleyhine, karşıt olarak veya düzeltici anlamına gelir. Antioksidanları anlamak için, bu ajanların tam olarak neye karşı çıktığını ve neyi düzelttiğini öğrenmeye yardımcı olur.

İnsan vücudunda her zaman milyonlarca işlem gerçekleşiyor. Bu işlemler oksijen gerektirir . Ne yazık ki, aynı yaşamın oksijen vermesi, hücre hasarına ve kronik hastalığa neden olan zararlı yan etkiler veya oksidan maddeler yaratabilir.

Yaygın olarak "serbest radikaller" olarak bilinen oksidanlar, aynı zamanda güneşe maruz kalma veya kirlilik gibi dış kaynaklar yoluyla da ortaya çıkar . Diğer ortamlar arasında stresin yanı sıra alkollü içecekler, sağlıksız yiyecekler ve sigara dumanı gibi insanların vücutlarına koyduğu şeyler bulunur.

Oksidasyonun cansız nesnelerin yüzeyinde bozulmaya neden olan pas oluşturması gibi , vücut içindeki oksidasyon da hücrelerin parçalanmasına neden olur. Bu parçalanma tarafından üretilen serbest radikaller, sağlıklı hücrelere, genellikle DNA'ya , proteinlere ve yağlara saldırır . Bu olaylar zinciri, immünolojik fonksiyonları zayıflatır ve yaşlanma sürecini hızlandırır ve ayrıca katarakt, çeşitli kanser türleri ve kalp hastalığı gibi çeşitli hastalıklarla bağlantılıdır. Bazı çalışmalar, artrit ve diğer bazı kronik durumlarla olası bağlantıları göstermektedir .

Antioksidanlar veya anti-oksidasyon ajanları, bu zararlı moleküller ile birbirine bağlanarak tehlikeli oksidanların etkisini azaltır, yıkıcı güçlerini azaltır. Bu ajanlar, hücreler tarafından zaten sürdürülen hasarın onarılmasına da yardımcı olabilir.

antioksidan- besinler-nelerdir
Antioksidanlar Nedir ? Antioksidanlar Ne İşe Yarar ?

Vücutta belirli antioksidan enzimler üretilir. Bu doğal olarak oluşan antioksidanların en yaygın bilinenleri Süperoksit Dismutaz, Katalaz ve Glutatyondur. Süperoksit Dismutaz, oksidanların yapısını değiştirir ve onları hidrojen peroksite böler . Katalaz ise hidrojen peroksidi suya ve küçük oksijen partiküllerine veya gazlara ayırır. Glutatyon, vücuttan atık olarak ayrılabilmeleri için formlarını değiştirmek üzere farklı toksinlerle bağlanan detoksifiye edici bir ajandır.


antioksidan-besinler
Antioksidanlar Nedir ? Antioksidanlar Hangi Besinlerde Bulunur ?

Antioksidan Hangi Besinlerde Bulunur ? 

Koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi yiyeceklerde diğer antioksidan maddeler bulunur. Yüksek öğeler vitamin A , vitamin C, vitamin E ve beta-karoten en faydalı olduğu düşünülmektedir. Bu besinler genellikle meyve ve sebzelerde bulunur, en güçlü renklere sahip olanlar en sağlıklı olanlardır. Portakal ve kırmızı biber, domates, ıspanak ve havuç antioksidan içeren besinlere örneklerdir.

Pişirmek yerine çiğ meyve ve sebzeleri seçmek en yüksek konsantrasyonu ve en iyi emilimi sağlar. Yeterli antioksidan üreten gıda tüketmeyenler için diyet takviyeleri de mevcuttur. 


antioksidan nedir,antioksidan nelerde bulunur,antioksidan faydaları nelerdir,antioksidan besinler nelerdir, antioksidanlar, antioksidan besin listesi,antioksidan ne işe yarar,antioksidan içeren besinler

Yorum Gönder

0 Yorumlar