Darı Unu Nedir ? Darı Unu Nerelerde Kullanılır ?

Darı Unu Nedir ? Darı Unu Nelerde Kullanılır ?


Bu yayınımızda Darı Unu Nedir ? , Darı Unu Nerede Kullanılır ? Darı Unu Nerede Yetişir ? Darı Unu Besin Değerleri Nelerdir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Darı unu, dünyanın birçok yerinde mahsul olarak yetiştirilen çim ailesindeki bir tahıl olan öğütülmüş darıdan yapılan fırıncılıkta kullanılan toz halinde bir maddedir.

Fırıncılar genellikle darı ununun hafif dokusunu takdir eder ve çoğu, ekmeklere ve diğer yiyeceklere belirli bir tatlı ve cevizli lezzet kattığını söyler. Darı hem görünüm hem de doku olarak buğdaya benzer , ancak tamamen glütensizdir, bu da onu tıbbi veya başka nedenlerle glütenden kaçınan insanlar arasında popüler hale getirir. Darı unu bir dizi farklı unlu mamul yapmak için genellikle yapışkan veya başka unlarla birlikte kullanılır. Birçok vitamin ve mineral için iyi bir kaynaktır ve aynı zamanda “doğal protein” olarak da adlandırılır; Birçok fırıncı, besin takviyesi eklemekten başka bir neden olmaksızın yiyeceklerine darı unu eklemeyi sever.

Nasıl Kullanılır

Darı unu için en popüler kullanım, daha geleneksel buğday ununun eklenmesi veya yerine kullanılmasıdır. Pişirme genellikle su, süt ve yumurta gibi "ıslak" bileşenlerin, un, şeker ve çeşitli nişastalar gibi "kuru" bileşenlerle bir kombinasyonunu gerektirir. Aşçılar tipik olarak, diğer unları kullanacakları şekilde öğütülmüş darı kullanırlar. Darı kendine özgü bir tada sahiptir ve keklere ve kurabiyelere iyi bir "kırıntı" katabilir, ancak yalnızca darı ile yapılan unlu mamuller genellikle çok ufalanır, çoğu zaman parçalanma ve dağılma noktasına gelir. Aşçılar, belirli bir tarif için doğru oranları elde etmek için genellikle biraz denemeye ihtiyaç duyar.

Popüler Tarifler ve Yemekler

Darı unları, büyük ölçüde tahılın doğal tatlı aroması nedeniyle tatlılarda ve tatlı ekmeklerde kullanılır. Köfte gibi şeylere hacim eklemek için kullanılabilir veya kızarmış balık veya tavuk için benzersiz bir hamur oluşturabilir.

Aşçılık uzmanları genellikle darı ununun normal buğday unuyla aynı şekillerde kullanılabileceğini söyler, ancak normalde tariflerde tam ikameleri önermezler. Çoğu durumda, yaklaşık 3'e 1 buğday / darı oranıyla başlamak en iyisidir, ardından tadı ve hamur kıvamına göre ayarlanır. Unlar dışarıdan aynı görünebilir, ancak gerçekten farklı şeylerden oluşurlar ve pişirildiklerinde oldukça farklı tepkiler verme eğilimindedirler. Buğdaydaki glüten, tüm bileşenlerin bir arada tutulmasına yardımcı olan bir bağlayıcı madde görevi görür. Darı glütensiz olduğundan, bu unla yapılan yiyecekler çok daha kolay parçalanma eğilimindedir.

Darı Unu Nedir ? Darı Unu Nelerde Kullanılır ?

Buğday Unu yerine

Darı unu, glütensiz diyet yapan kişiler arasında çok popülerdir. Bazı insanlar glüten proteinine alerjisi varken, diğerlerinin Çölyak hastalığı gibi proteini işlemelerini zorlaştıran veya imkansız kılan tıbbi durumları vardır. Bazı insanlar ayrıca, daha iyi bir sağlığı benimsemenin veya yedikleri yiyeceklerle ilgili daha fazla kontrol ve farkındalık kazanmanın bir yolu olarak glütensiz yaşam tarzları yaşamayı seçer. Darı unu, normalde buğday unu içeren gıdaların tadını çıkarmak isteyen bu kategorilerdeki kişiler için iyi bir seçim olabilir, ancak yine de düz ikameler nadiren işe yarar. Glutensiz pişirme, genellikle insanlar farklı unları bir araya getirip, hamurun elastik kalmasına yardımcı olmak için ksantan sakızı gibi buğday içermeyen bağlayıcı maddeler eklediğinde en iyi sonucu verir. Bu, özellikle çiğnenmesi gereken kurabiyeler veya kekler gibi şeyler için önemlidir. biraz tutarlı doku; kraker veya gözleme gibi şeyler biraz ufalanırsa yine de ortaya çıkabilir.

Çoğu mayalı ekmek, kabarmak için bir çeşit glüten benzeri maddenin eklenmesini de gerektirir. Maya , aktive olmak için şeker ve nişastalarla beslenir ve sadece darı ile yapılan ekmekler çok fazla kabarmayabilir.

İRMİK NEDİR ? İRMİK NASIL YAPILIR ? İRMİĞİN FAYDALARI NELERDİR ? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN >>>

Öğütme ve Arıtma Süreci

Darı, Asya ve Afrika'nın birçok yerinde, genellikle özel tarlalarda veya tarlalarda bir gıda ürünü olarak yetiştirilir. Bir anlamda mısır başağına benzeyen konik bir şekilde büyümeye meyillidir. Koniler hasat sırasında elle veya makine ile toplanır, daha sonra taneleri soyulur ve işlenir. Un yaparken, üreticiler tipik olarak tahılları sıkıştırır, ardından toz haline getirir ve eşit bir kıvamda öğütür.

Unu rafine etmenin birkaç farklı yolu vardır. En geleneksel olanı “taş öğütme” olarak bilinir ve genellikle darıyı sert taş levhalarla preslemeyi içerir. Bu elle yapılabilir ve yüzyıllardır böyleydi; daha modern freze teknolojisi, makinelerin işi daha sık yaptığı anlamına gelir, ancak fikir aynıdır. Taneler ayrıca endüstriyel öğütücülerden geçirilebilir, bu süreç daha hızlıdır ancak taş öğütmeye göre biraz daha az hassas olma eğilimindedir. Bu şekilde her tahıldan daha fazla kayıp olabilir ve sonuç olarak sonucun biraz daha az besleyici olması riski vardır.

Mevcut Un Sınıfları ve Çeşitleri

Dünyanın farklı bölgeleri, biraz farklı varyasyonlar veya darı türleri yetiştirme eğilimindedir. İnci darı genellikle un için en yaygın olanıdır, ancak proso veya kodo gibi diğer ilgili çeşitler de kullanılabilir. Çok şey konuma, müsaitliğe ve talebe bağlıdır.

Bazı darı unları da yalnızca organik tahıllardan elde edilir. Farklı ülkeler biraz farklı “organik” tanımlarına sahip olma eğilimindedir, ancak çoğu durumda bu, bitkilerin pestisit veya herhangi bir kimyasal olmadan yetiştirildiği anlamına gelir.

Temel Beslenme Verileri

Darı tam bir tahıldır ve birçok sağlık uzmanı, tam tahıllardan zengin bir diyet yemenin kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ve sağlıklı bir kiloya katkıda bulunabileceğini iddia eder. Tahıl aynı zamanda çok iyi bir protein ve demir kaynağıdır ve diyet lifi bakımından yüksektir. Hipotiroidizmden muzdarip insanlar genellikle darı yemekten kaçınmalıdır, ancak bir dizi çalışma darı tüketimi ile bozulmuş tiroid üretimi arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Bu veya diğer tıbbi rahatsızlıkları olan herkes, diyetlerini darı veya başka bir şeyle önemli ölçüde değiştirmeden önce bir tıp uzmanıyla konuşmalıdır.

Darı Unu Nedir ? , Darı Unu Nerede Kullanılır ? Darı Unu Nerede Yetişir ? Darı Unu Besin Değerleri Nelerdir ?


Yorum Gönder

0 Yorumlar