Voleybolda Pasör Nedir ? | Görevleri Nelerdir ?

Voleybolda Pasör Nedir ? | Görevleri Nelerdir ? 


Bu yayınımızda Voleybolda Pasör Nedir ? Voleybolda Pasör Görevleri Nelerdir ? İyi Bir Pasör Olmak İçin Püf Noktaları Nelerdir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Pasör, voleybol takımının çok önemli bir oyuncusudur. Bir pasör, bir vurucu ile yakın çalışır ve bir voleybol takımının atakları düzenlemesine yardımcı olur.

Bir pasörün görevi, bir vurucunun başarılı bir hücum vuruşu yapmasına yardımcı olmaktır. İyi bir pasör, bir voleybol takımının başarısına büyük katkı sağlayabilir.

Aslında iyi bir pasör olmak kolay değil. İster pasörlük sanatında ustalaşmaya yeni başlamış bir pasör, ister sadece ayar becerilerinizi geliştirmek isteyen deneyimli bir pasör olun, iyi bir voleybol pasörü olmayı hedeflemelisiniz.

Bu yayında voleybolda pasörün rolü ve sahadaki sorumlulukları hakkında konuşacağız, size ayar süreci hakkında bilgi vereceğiz ve voleybolda iyi olmak için izlemeniz gereken bazı ipuçlarını paylaşacağız.

Öyleyse başlayalım.

Voleybolda Pasör Nedir?

Her şeyden önce, bir voleybol pasörünün kim olduğunu ve bir pasörün sahada ne yaptığını bulmaya çalışalım.

Gerçek şu ki, her voleybolcunun sahada kendi rolü vardır. Ve elbette, bir voleybol pasörü de bir istisna değildir.

Bazı voleybolcular hücumlardan, bazıları ise takımın savunmasından sorumludur. Bir voleybol pasörünün ana sorumluluğu, smaçörlerin hücumlarını organize etmelerine yardımcı olmaktır.

Bir pasör, bir vurucu için topu ayarlamak zorundadır. Bundan sonra, bir vurucu topa vurur. Bir pasör, bir voleybol vurucusunun bir hücum vuruşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmesine izin verecek şekilde topu etkili yüksekliğe çıkartarak ayarlamalıdır.

Voleybolda İyi Bir Pasör Nasıl Olunur ?

Aslında voleybolda vurucunun başarısını etkileyen pek çok şey var. Konuyu derinlemesine inceleyelim ve bir pasörü tam olarak neyin başarılı kıldığını bulmaya çalışalım.

Bir pasör için vurucu tercihlerini çok iyi bilmek inanılmaz derecede önemlidir. Başka bir deyişle, bir pasör, bir vurucunun ne tür bir pozisyon almak istediğini bilmelidir. Bazı vurucuların her türden gelen topa vurabileceğini belirtmekte fayda var fakat bununla birlikte, belirli türdeki voleybol setlerini tercih eden vurucular da vardır.

VOLEYBOLDA LİBERO NEDİR ? GÖREVLERİ NELERDİR ? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ >>>

 

Pasör, takımı bir araya getiren bir voleybolcudur demek doğru olur. Bir pasör iyi bir lider olmak zorundadır. Bir pasör doğru momentumu seçmeli ve topu doğru şekilde ayarlamalıdır.

Bir pasör iyi bir iletişimci olmalıdır. Bir pasörün, oyun ve antrenmanlar sırasında sahada çok fazla iletişim kuran bir voleybol oyuncusu olduğunu söylemek doğru olur. Pasörler, sahadaki voleybolcularla sürekli iletişim kurar. Çoğu zaman, voleybol pasörleri takım arkadaşlarıyla iletişim kurmak için sözlü sinyallerin yanı sıra ellerini de kullanır.

Voleybolda Pasör Nedir ? | Görevleri Nelerdir ? 

                                            

Ayar Sürecinin Farklı Aşamaları

Bir voleybolcunun topu doğru şekilde kullanması inanılmaz derecede önemlidir. Bu nedenle bir voleybol oyuncusunun ayar sürecini anlaması gerekir.

Pasörün topa vuruş biçimi birkaç aşamadan oluşur. Bunlar şunları içerir:

* Topa yaklaşmak

* Ayar pozisyonu almak

* Bir ayar eylemi gerçekleştirme

Ve elbette, bir voleybolcu, ayarda başarılı olmak için bu aşamaların her birinde harika bir iş çıkarmalıdır. Şimdi, standart voleybol ayarlama sürecinin her aşamasına daha derinden inelim.

Bir voleybolcunun topa vurması için önce ona yaklaşması gerekir. Pasör hızlı hareket etmeli ve topa en kısa sürede ulaşmaya çalışmalıdır. Pasör topa ulaştığında, bir voleybol seti için hazırlanmak zorundadır. Bir voleybolcu önce doğru ayar pozisyonunu almalıdır.

Voleybolcunun vücudu hedefle yüzleşmek zorundadır. Voleybolcunun sırtı düz olmalı, dizler bükülü olmalı ve eller topun şeklini oluşturmalıdır. Şimdi harekete geçme ve topu atma zamanı. Bir pasör topa alnının üzerinden temas etmelidir.

Pasörün dirsekleri bükülü olmalıdır. Bir pasör, topu ayarlamak için bacaklarının gücünü kullanmak zorundadır. Şimdi voleybolcunun setini geliştirmek için neler yapabileceğini bulmaya çalışalım.

İyi Bir Voleybol Pasörü Olmak İçin İpuçları

Voleybolda pasör oyunlarını vurucular için tahmin edilebilir hale getirmeyi hedeflemelidir. Öte yandan, bir pasör rakipleri için okunamaz olmalıdır. Voleybol oyuncularının her zaman tutarlı setler elde etmesi çok önemlidir. Bu, voleybol pasörünün yaklaşımının voleybol vurucusunun yaklaşımını karşılaması gerektiği anlamına gelir. Oyununuzu geliştirmek ve daha iyi bir pasör olmak için yapabileceğiniz birçok şey olduğunu unutmayın.

Voleybolda iyi bir pasör olmanın diğer ipuçları:   

Bir voleybol pasörü, topu doğru hızda ve doğru yükseklikte ayarlamalıdır-

Çok ayarlama alıştırması yapın. İyi pasör olmak isteyen voleybolcular, düzenli olarak ayar becerilerini geliştirmelidir.

Ayar konusunda yaratıcı olun. Bir voleybolcu, topu her zaman aynı şekilde ayarlamamalıdır. Açıkçası, rakiplerinizin planlarınızı anlamasını zorlaştırmalısınız. Bu nedenle, rakip takımın blokçuları bir vuruşa hazırlanmakta ve bir saldırıya direnmekte zorlanacaktır. Topu farklı vuruculara ayarlayın.

Çoğu zaman, bir strateji belirleme stratejisini rakip takımın blokçularının boyuna göre ayarlamak gerekir. Böyle bir ihtiyaç ortaya çıkarsa ayar yüksekliğini veya hızını değiştirin. Bunu yaparak, rakiplerinizin saldırınıza direnmesini zorlaştıracaksınız. Pasör, ayar stratejisini çeşitlendirmek için mümkün olan her şeyi yapmalı ve kendilerini rakip takımın blokçuları için okunamaz hale getirmelidir.

Bir pasör için farklı çalışmalar yapmak çok mantıklı. Bir voleybol pasörü farklı stratejiler denemelidir. Çok fazla farklı çalışmalar yapan voleybol pasörleri, er ya da geç, işe yarayan kendi ayar tekniklerini geliştirebilecekler.

Voleybolda Pasör Nedir ? | Görevleri Nelerdir ? 
                                          

Daha önce de söylediğimiz gibi, pasör ve vurucu birlikte çalışır. Bu yüzden bir pasör, vurucusuyla çalışması daha etkili olacaktır. Pasör, rakiplerinin zayıf yönlerini belirlemeye çalışmalıdır. Rakip takımın savunmasındaki boşlukları buldunuz mu? Bu durumda, bir vurucuya rakiplerinizin açıkları hakkında bilgi vermelisiniz. Birlikte harika bir iş çıkarabilecek ve başarılı bir vuruş gerçekleştirebilecek ve takımınız için bir puan kazanabileceksiniz.

– Bir voleybol pasörü sahada çok hızlı hareket edebilmelidir. Bir pasör patlayıcı güce sahip olmalı ve ayakları üzerinde hızlı olmalıdır. Bir voleybol pasörünün topa ulaşması ve takımını hazırlanması çok fazla zaman almamalıdır. O an geldiğinde, pasör topa olabildiğince hızlı yaklaşmaya başlamalıdır. Bir pasör, ayak hareketlerini geliştirmeye odaklanmalıdır. Yanal hareket egzersizleri, bir voleybolcu antrenman programının bir parçası olmalıdır. Bu tür egzersizleri yapmak, bir pasörün zaman içinde ayak hızını önemli ölçüde geliştirmesini sağlayacaktır.

- Bir voleybol pasörü de hızlı düşünebilmelidir. Bir pasör genellikle bir oyun sırasında düşünmek ve karar vermek için çok fazla zamana sahip değildir. Bu nedenle, bir pasör durumu analiz edebilmeli ve hızlı karar verebilmelidir. Bir pasör deneyim kazanır ve zamanla farklı durumlarda ne yapacağını bilir. Deneyimli bir pasör, hızlı karar vermek ve etkili çözümler bulmak için sezgisine güvenir.

- Birçok voleybol oyuncusu sezgilerini geliştirmek için zihinsel imgelerden yararlanmayı tercih eder. Diyelim ki son zamanlarda zor bir maç geçirdiniz ve çok fazla hata yaptınız. Hatalarınızı dikkatlice analiz etmek için görselleştirmenin gücünü kullanın. Doğru kararlar verdiğiniz ve yanlış kararlar verdiğiniz anları hatırlamaya çalışın. Bu, gelecekte hatalardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, zamanla daha iyi bir pasör olacaksınız.

Pasörlerin çeşitli nedenlerle blok yapma becerilerini geliştirmeleri gereklidir. Pasörlerin genellikle sahada iki pozisyonda oynadığını bilmek önemlidir. Bir takım bir hücum organize ederken, pasör pozisyonunda oynar. Bir takım savunma yaparken, pasör engellemeye geçer ve karşı takımın saldırılarını engellemeye çalışır.

 Voleybol sporunda iyi bir pasör olmak için neler gerektiğini az önce açıkladık. Ayar becerilerinizi geliştirmek için çok çalışın ve daha iyi bir voleybol pasörü olmak için ipuçlarımızı takip edin! Her zaman olduğu gibi, size iyi şanslar diliyoruz!

 

Voleybolda Pasör Nedir ? Voleybolda Pasör Görevleri Nelerdir ? İyi Bir Pasör Olmak İçin Püf Noktaları Nelerdir ? Voleybolda Pasör Ne Demek ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar