Kedilerde Tüy Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir ?

Kedilerde Tüy Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir ?


Bu yayınımızda Kedilerde Tüy Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir ? Kediler Neden Tüy Döker ? sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Kedilerde ince tüy (hipotrikoz) veya kel bölgelerin (alopesi) nedenleri üç kategoriye ayrılabilir:

1. Tüy Büyümesi Bozulur

Normalden daha fazla tüy dökülmez, ancak tüyler çok yavaş uzar. Kedi tüyünün büyüme döngüsü örneğin metabolik bozukluklar nedeniyle bozulabilir veya seyrek tüy büyümesi doğuştandır. Bununla birlikte, genel olarak, tüy büyüme bozuklukları  önceden düşünülenden daha nadirdir . Birkaç yıl öncesine kadar simetrik tüy dökülmesi olan hormonal (endokrin) hastalığı olan köpeklere kedilerin benzer tepkiler verdiği düşünülür ve buna "kedi endokrin alopesi" adı verilirdi. Bununla birlikte, bunun çok nadiren böyle olduğu artık açıktır. Kedilerde en yaygın hormonal hastalık olan hipertiroidizm için (hipertiroidizm), kel noktalar esas olarak artan temizleme davranışından kaynaklanır.

Beslenme eksiklikleri  veya nadir görülen “ telogen effluvium ” da tüy büyümesini bozabilir. Telogen effluvium'da, birçok kıl şiddetli bir stres olayına yanıt olarak aniden büyüme fazından dinlenme fazına (telojen faz) geçer. Yaklaşık 1-3 ay sonra hepsi kısa sürede dökülür ve kedide kel noktalar oluşur. Telogen effluvium tedavi gerektirmez çünkü tüy kendi kendine uzar. Bazı kediler, yavru kedi doğurduktan sonra telogen effluvium geliştirir.

2. Tüy Kökleri Zarar Görmüşse

Bu tür tüy hasarlarına genellikle enfeksiyonlar neden olur:

  • Demodex akarları (demodicosis; genellikle bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık nedeniyle, örneğin FIV veya FeLV),
  • Deri mantarları (dermatofitler) 
  • Bakteriyel tüy kökü iltihabı (folikülit)

Bu tüysüzlük nedenleri genellikle (ancak her zaman değil) iltihaplı, açık, yıpranan cilt veya kepek gibi başka belirtiler de gösterir. Özellikle Demodex akarlarını bulmak genellikle zordur çünkü derinin derinliklerinde, kıl folikülünde yaşarlar.

3. Kedi Tüylerini Kendisi Döker

Bu, kedilerde tüysüzlüğün ve ince tüylerin en yaygın nedenidir . Bunun için kullanılan teknik terim, kedilerin kendi kendine indüklediği alopesidir (FSA) .

Uzmanlar , sahiplerinin kedilerinin kel kafalarını yalamayı sevdikleri için yaladıklarını %90 oranında fark etmediklerini tahmin ediyor. Ne de olsa, neredeyse hiç kimsenin kedisinin kürkünü ne sıklıkta ve ne kadar süreyle yaladığını günün her saati izleyecek vakti yoktur. Ancak, kedinizin FSA'ya sahip olup olmadığını size söyleyebilecek bazı ipuçları vardır:

Kedilerin kendi kendine indüklediği alopesi kanıtı

Kediniz sadece kendi diliyle ulaşabileceği yer bölgesinde kellik gösterir. Kel noktalar genellikle vücut üzerinde simetrik olarak dağılır. Çoğu zaman, kedinin göbeği önce çıplaktır.

  • Dışkıda çok fazla kedi tüyü bulacaksınız.
  • Kediniz tüy yumağı kusuyor (trikobezoar) veya dişlerinin arasında tüyler görüyorsunuz.
  • Özellikle dışarıdaki kedilerde, kedinin tüylerini kendisinin alıp almadığını evde anlamak çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Veterinerlik pratiğinde, bu sözde bir trikogram ile genellikle çok kolaydır :
  • Kedilerde Tüy Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir ?

  • Etkilenen bölgeden alınan tüyler, mikroskop altında kedinin dilinden ve dişlerinden kaynaklanan hasarı gösterir. Kırılırlar veya yıpranırlar ve aslında hala kıl kökü tarafından tanınabilen büyüme aşamasındadırlar (anajen faz).                                                 

Kediler Neden Kendilerini Yalarlar ? (Feline Kendinden Kaynaklı Alopesi)

Şimdiye kadar FSA'nın en yaygın nedeni kaşıntıdır . 

Tüm kedilerin yaklaşık dörtte üçü, kaşındıkları için kafalarını yalarlar!

Kaşıntıya genellikle şunlar neden olur:

  • Parazitler , en yaygın olarak pireler
  • Alerjiler : pire, çevresel alerjenler (örn. polen) veya belirli yemlere karşı
  • Bazen kediler acı çektikleri kel noktalarını yalarlar . Midede, örneğin, ağrılı bir mesane enfeksiyonu ve/veya idrar taşları nedeniyle.
  • Veya kediler stresi azaltmak için aşırı tımar kullanırlar . Bu, davranışsal tıp doktorlarının obsesif-kompulsif bozukluk olarak sınıflandırdığı psikojenik sızıntılı alopesi olarak bilinen duruma dönüşebilir .

Kediniz stresli veya korkmuş olduğu için başını mı yalıyor ?

Kedinizi tanımadan şöyle diyebilirsiniz: Büyük ihtimalle hayır. Çalışmaların (örn. Waisglass 2006) gösterdiği gibi, kedigillerde psikojenik alopesi sıklıkla yanlış teşhis edilir. Kendini yalayan on kediden sadece biri akıl hastalığı nedeniyle bunu yapıyor.

Aşırı fırçalamanın fiziksel nedenlerini bulmak bazen zor ve zaman alıcı olabilir, ancak genellikle tedavi edilebilir oldukları için buna değer. Psikojenik alopesinin kesin teşhisi, diğer tüm tıbbi nedenler dışlandıktan sonra , davranış sorunları konusunda uzmanlaşmış bir veteriner tarafından da yapılmalıdır 

Ancak, kedinizin çevresinde strese girmesine neden olabilecek herhangi bir ciddi değişiklik olduysa, bunu veterinerinize bildirdiğinizden emin olun. Örneğin:

  • Bölgelerinde yer değiştirme veya diğer değişiklikler
  • Yeni bir aile üyesinin gelişi (insan, kedi veya başka bir hayvan)
  • Bir aile üyesinin kaybı
  • Günlük rutinde büyük değişiklikler

Stresin nedeni ne kadar kesin olarak belirlenirse, davranışçı terapi o kadar etkili olabilir. Terapi (sorunun ciddiyetine bağlı olarak) ilaç, feromonlar ( örn. Feliway ) ve/veya stresli kediler için L-theanine içeren ek gıda ile desteklenebilir  . Yakın zamanda yapılan bir çalışma (Dramard 2018), L-theanine içeren bir yem katkı maddesi ile kaygıyla ilişkili davranış problemlerinde (aşırı temizlik, idrar lekesi, panik ataklar vb.) bir iyileşme olduğunu doğrulayabilmiştir.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar