Dudak Üstü Siyah Noktalar | Dudak Çevresindeki Siyah Noktalardan Nasıl Kurtulunur ?

Dudak Üstü Siyah Noktalar.Dudak Çevresindeki Siyah Noktalardan Nasıl Kurtulunur



Dudak Üstü Siyah Noktalar.Dudak Çevresindeki Siyah Noktalardan Nasıl Kurtulunur


Bir çok kişinin problemi haline gelen dudak üstü siyah noktalar neden olur ve dudak üstündeki siyah noktalardan nasıl kurtulunur ? Bu yayınımızda dudak çevresindeki siyah noktalarının neden kaynaklığını ve dudak çevresindeki siyah noktalar için tedavi nasıl olmalı bundan bahsedeceğiz.


Hafif bir renk değişikliği, pul pul yamalar veya karanlık, kabarık benler ile uğraşıyorsanız, dudaklarınızdaki lekeleri görmezden gelmemelisiniz. Sonuçta, cildinizin sağlığı vücudunuzun sağlığını yansıtır.

Siyah noktalar genellikle endişe kaynağı olmamasına rağmen, doktorunuzdan teşhis almak önemlidir. Altta yatan koşulları kontrol edebilir ve hiçbir şeyin yanlış olmadığından emin olabilirler.

Bu siyah noktalara neyin neden olabileceği ve tedaviden neler bekleyebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Dudak Çevresindeki Siyah Nokta Nedenleri

1. Fordyce Anjiyokeratomu

Dudaklardaki koyu veya siyah lekelere genellikle Fordyce anjiyokeratomu neden olur. Renk, boyut ve şekil bakımından farklılık gösterse de, genellikle koyu kırmızıdan siyaha ve siğil benzeri renktedirler.

Bu lekeler tipik olarak zararsızdır. Sadece dudaklarda değil, mukoza üreten herhangi bir ciltte bulunabilirler. Anjiyokeratomlar genellikle yaşlı insanlarda görülür.

Tedavi seçenekleri


Anjiyokeratomlar genellikle yalnız bırakılabilir. Bununla birlikte, kanserli büyümelere benzeyebilirler, bu nedenle tanı almak için doktorunuzu veya dermatoloğunuzu ziyaret etmelisiniz. Bu noktaların anjiyokeratom olup olmadığını doğrulayabilir ve sonraki adımlarda size tavsiyelerde bulunabilirler.

2. Alerjik reaksiyon

Son zamanlarda yeni bir ürün kullandıysanız, lekeleriniz için alerjik bir reaksiyon meydana gelmiş olabilir. Bu tip reaksiyon pigmentli kontakt keilit olarak bilinir.

En yaygın keilitise nedenleri şunlardır:

ruj veya dudak kremi
sakal uygulanmışsa saç boyası
tahriş edici nikel içerebilen yeşil çay

Tedavi Seçenekleri

Alerjik reaksiyonun siyah noktalarınıza neden olduğunu düşünüyorsanız, ürünü atın. Güzellik ürünlerinizin taze olduğundan ve serin ve karanlık bir yerde saklandığından emin olun. Eski ürünler bakteri veya küfü parçalayabilir veya büyütebilir ve reaksiyona neden olma olasılığı daha yüksek hala gelir.


3. Hiperpigmentasyon

Melazma , yüzünüzde kahverengimsi lekelerin ortaya çıkmasına neden olabilecek yaygın bir durumdur.

Bu lekeler genellikle aşağıdaki alanlarda oluşur:

yanaklar
burun köprüsü
alın
Çene
üst dudağınızın üstündeki alan

Ayrıca önkollarınız ve omuzlarınız gibi güneşe maruz kalan diğer yerlere de götürebilirsiniz.

Melazma kadınlarda erkeklerden daha yaygındır ve hormonlar gelişiminde rol oynar. Aslında, bu yamalar hamilelik sırasında o kadar yaygındır ki, duruma “hamilelik maskesi” denir.

Dudak Üstü Siyah Noktalar.Dudak Çevresindeki Siyah Noktalardan Nasıl Kurtulunur ?


Tedavi seçenekleri

Kendinizi güneşten koruyarak melazmanın kötüleşmesini önleyebilirsiniz. Güneş kremi ve geniş kenarlı bir şapka giyin . Melazma zamanla  kaybolabilir. Dermatoloğunuz ayrıca lekeleri hafifletmek için cildinizi yumuşattığınız ilaçları reçete edebilir.

Tedaviler bunları içerir:

hidrokinon (Obagi Elastiderm)
tretinoin (Refissa)
azelaik asit
kojik asit


Topikal ilaçlar işe yaramazsa, dermatoloğunuz kimyasal bir soyma, mikrodermabrazyon , dermabrazyon veya lazer tedavisi deneyebilir .


İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK DUDAKLARINIZI DOLGUNLAŞTIRABİLECEĞİNİZ 14 ETKİLİ YÖNTEMİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ >>> 


4. Güneş lekeleri

Dudaklarınızdaki lekeler pullu veya kabuklu hissediyorsa, aktinik keratoz veya güneş lekeleri olabilir.

Bu lekeler aşağıdaki özelliklere sahip olabilir:

küçük veya bir cm den fazla
ten veya ten rengi ile aynı renk, pembe, kırmızı veya kahverengi

kuru, pürüzlü ve huysuz
düz veya yükseltilmiş

Noktaları gördüğünüzden daha fazla hissedebilirsiniz.
Dudaklarınıza ek olarak, aşağıdakiler gibi güneşe maruz kalan alanlarda keratoz elde etme olasılığınız:

yüz
kulaklar
kafa derisi
boyun
eller
önkollar

Tedavi seçenekleri


Aktinik keratozlar bir öncül olarak kabul edildiğinden, doktorunuzun lekelere bakması önemlidir. Tüm keratozlar aktif değildir, bu nedenle hepsinin çıkarılması gerekmez. Doktorunuz lezyon muayenelerine dayanarak onlara en iyi nasıl tedavi edileceğine karar verecektir.

Siyah Nokta Tedavisi şunları içerebilir:

donma noktaları kapalı ( kriyocerrahi )
lekeleri kazıma veya kesme (küretaj)
kimyasal kabuklar
topikal kremler

5. Dehidrasyon

Yeterli sıvı içmemek veya güneşte ve rüzgarda dışarıda olmamak dudaklarınızı kuru ve çatlamış bırakabilir. Çatlamış dudaklar soyulmaya başlayabilir ve küçük cilt parçalarını ısırırsınız. Bu yaralanmalar dudaklarınızda yaralara, yara izlerine ve koyu lekelere neden olabilir.

Tedavi seçenekleri

Her gün en az sekiz bardak su içtiğinizden emin olun . Güneşte veya rüzgardaysanız, dudaklarınızı güneş kremi içeren dudak balsamı ile koruyun ve dudaklarınızı yalamaktan kaçının. Kendinizi rehidre ettikten sonra, dudaklarınız iyileşmeli ve karanlık noktalar zamanla kaybolmalıdır.

Kalıtsal hemokromatoz adı verilen bir durumunuz varsa , vücudunuz yediğiniz yiyeceklerden çok fazla demir emer ve organlarınızda saklar. Bu, renksiz cilt gibi semptomlara neden olabilir.

Vücudunuz ayrıca demir ile aşırı yüklenebilir:

Tedavi seçenekleri

Kanınızdaki ve organlarınızdaki demiri azaltmak için doktorunuz kanınızın bir kısmını boşaltabilir (flebotomi olarak bilinen bir prosedür) veya düzenli olarak kan bağışı yaptırmanızı sağlayabilir. Ayrıca demirin çıkarılmasına yardımcı olmak için ilaç reçete edebilirler.
7. B-12 Vitamini Eksikliği

Diyetinizde veya takviyelerle yeterli B-12 vitamini almazsanız , cildiniz koyulaşabilir. Bu potansiyel olarak dudaklarınızda koyu lekeler olarak ortaya çıkabilir.

Tedavi seçenekleri

Hafif bir B-12 eksikliği, günlük multivitamin ile veya bu vitaminin çoğunu içeren yiyecekler yiyerek düzeltilebilir . Ciddi bir B-12 eksikliği haftalık enjeksiyonlar veya günlük yüksek doz haplarla tedavi edilebilir.


Dudak Üstü Siyah Noktalar.Dudak Çevresindeki Siyah Noktalardan Nasıl Kurtulunur ?





8. Bazı ilaçlar

Aldığınız bazı ilaçlar dudaklarınızdaki cilt de dahil olmak üzere cildinizin renginde değişikliklere neden olabilir.


Bu ilaç türleri şunları içerir:

klorpromazin ve ilgili fenotiyazinler dahil antipsikotikler
fenitoin (Fenytek) gibi antikonvülzanlar
antimalaryaller

sitotoksik ilaçlar
amiodaron (Nexterone)

Aldığınız belirli bir ilaç hakkında sorularınız varsa eczacınıza danışabilirsiniz.

Tedavi seçenekleri

Cilt rengindeki ilaçla ilgili değişikliklerin çoğu zararsızdır. Siz ve doktorunuz ilacı almayı bırakabileceğinize karar verirseniz, lekeler muhtemelen kaybolur - ancak her durumda değil.Cilt pigmenti sorunlarına neden olan birçok ilaç da güneş hassasiyetine neden olur, bu nedenle günlük güneş kremi uyguladığınızdan emin olun.

9. Diş tedavileri veya demirbaşlar

Diş telleriniz, ağız koruyucunuz veya takma dişleriniz iyi uymuyorsa, diş etlerinize veya dudaklarınıza baskı sonucu yaralanmalar alabilirsiniz. Bu yaralar, enflamatuar sonrası pigmentasyona neden olabilir - boğaz iyileştikten sonra geride koyu lekeler.
Bunlar genellikle daha koyu cilt tiplerine sahip kişilerde görülür . Güneş ışığına maruz kalırsa yamalar koyulaşabilir.

Tedavi seçenekleri

Diş telleriniz veya takma dişleriniz iyi uymuyorsa, diş hekiminize veya ortodontistinize gidin. Diş fikstürleriniz yaralara neden olmamalıdır.

Güneş kremi ile dudak balsamı giyin, böylece lekeler koyulaşmaz. Dermatoloğunuz ayrıca lezyonları hafifletmek için kremler veya losyonlar reçete edebilir.

10. Hormon bozuklukları

Düşük seviyelerde dolaşan tiroid hormonu ( hipotiroidizm ) yüzünde lekeli kahverengi bir pigmentasyon olan melazmaya neden olabilir. Yüksek tiroid hormon seviyeleri ( hipertiroidizm ) cildinizin koyu

Tedavi seçenekleri

Dengesiz hormonların neden olduğu cilt rengini tedavi etmek için kök problemini düzeltmeniz gerekir. Doktorunuz belirtilerinizle konuşabilecek ve sonraki adımlarda size tavsiyede bulunabilecektir.

11. Sigara içmek

Sigaradan gelen ısı cildinizi doğrudan dudaklarınızda yakabilir. Ve sigara içmek yaranın iyileşmesini geciktirdiğinden, bu yanıklar yara izi oluşturabilir. Yanıklar ayrıca, yara iyileştikten sonra geride kalan koyu lekeler olan enflamatuar sonrası pigmentasyona yol açabilir.

Tedavi seçenekleri

Sigarayı bırakmak dudaklarınızın düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamanın tek yoludur. Bırakma seçenekleriniz ve kullanabileceğiniz aydınlatıcı kremler hakkında doktorunuzla konuşun.

Kanser mi?

Dudaklar cilt kanserleri için sıklıkla gözden kaçan bir bölgedir. En yaygın iki deri kanseri bazal hücreli karsinom ve yassı hücreli karsinomdur . Bunlar genellikle 50 yaşın üzerindeki açık tenli erkeklerde görülür. Erkeklerin dudak kanseri geliştirme olasılığı kadınlardan 3 ila 13 kat daha fazladır ve alt dudağın etkilenme olasılığı yaklaşık 12 kat daha fazladır.

Dudaklarınızdaki lekelerin kanser olabileceğini düşünüyorsanız, nelere dikkat etmeniz gerekir:

Bazal hücreli karsinom ile:

açık yara
kırmızımsı bir yama veya tahriş olmuş alan
parlak bir yumru
pembe bir büyüme
yara izi benzeri bir alan

Skuamöz hücreli karsinom ile:

pullu kırmızı yama
yüksek büyüme
açık yara
kanaması olan veya olmayan siğil benzeri bir büyüme
Çoğu dudak kanseri kolayca fark edilir ve tedavi edilir. En yaygın tedaviler cerrahi, radyasyon ve kriyoterapidir. Erken bulunduğunda, dudak kanserlerinin yaklaşık yüzde 100'ü tedavi edilir.

Ne zaman doktora görünmelisin ?

Dudakta nasıl siyah, renksiz veya pullu bir leke olduğundan emin değilseniz, doktorunuzu görün. Hiçbir şey olmayabilir, ama kontrol etmek zarar vermez.

Nokta kesinlikle doktorunuzu görmelisiniz:

hızla yayılıyorsa,kaşıntılı, kırmızı, hassas veya kanama
düzensiz bir sınırı var ise,alışılmadık bir renk kombinasyonuna sahip ise.


Yorum Gönder

0 Yorumlar