Çavdar Nedir ? | Ev Yapımı Çavdar Ekmeği Tarifi >>>


cavdar-ekemgi-tarifi
Çavdar Nedir ? | Ev Yapımı Çavdar Ekmeği Tarifi >>>


Çavdar nedir,ne demek ? Çavdar 4000 yıldan uzun bir süredir insanlar tarafından yetiştirilmekte olan dayanıklı bir tahıl ürünüdür. Buğday kadar popüler olmasa da , dünya genelinde, özellikle buğdayın büyümekte zorlandığı bölgelerde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu tahılın kendine özgü aroması, ekmeklere sık sık bir katkı maddesi yapar, ancak saf çavdar ekmeği nadiren modern çağda yapılır. Dünyada yetişenlerin yaklaşık üçte biri insan tüketimi için kullanılır.Çavdar ekmeği tarifini öğrenmek için okumaya devam ediniz >>>


Bu tahıl, zayıf büyüme koşullarına buğdaydan çok daha toleranslıdır ve diğer tahılların olmayacağı düşük kaliteli topraklarda yetişir. Ek olarak, çavdar kuraklığa olduğu kadar suya daldırmaya da dayanabilir . Bu nedenlerden ötürü, erozyon kontrolünün hayati olduğu alanlarda veya çiftlik hayvanlarına ve diğer hayvanlara yem gıdası sağlamak için sıklıkla ekilir . Çavdar, insanlara ve hayvanlara kullanılamaz hale getiren ergot mantarı ile istilaya maruz kalmasına rağmen, buğday ve diğer tahıllardan çok daha az hassastır.



Çavdar buğday ve diğer tahıllara benziyor, çim mahsulü olarak büyüyor ve çekirdek üretiyor. Bununla birlikte, bu çekirdekler buğday çekirdeklerinden daha küçük ve çok daha koyu renktedir ve çavdar dönüm başına un verimi buğdaydan çok daha düşüktür. Çekirdekler hasat edilir ve harmanlanır ve un haline getirilebilir. Bununla birlikte geleneksel biçerdöver hasat ekipmanları kullanılabilmesine rağmen, tahılın hasat edilmesi ve harmanlanması diğer bazı tahıllardan daha zordur.


Çavdardan yapılan un, özellikle Doğu Avrupa ve Rusya'dan olmak üzere geleneksel ekmekleri tatmak için sıklıkla kullanılır. Başlangıçta, bu ekmekler muhtemelen% 100 çavdar olurdu, ancak şimdi buğday unu ile karıştırılıyor. Çavdar, bazı insanların tadı rahatsız edici bulduğu çok güçlü bir tada sahiptir. Pumpernickel ve diğer karanlık ekmekler genellikle çavdar unu ile bütünleşir .


Çavdar istila eden mantar olan Ergot, tahıl ekim altında olduğu sürece ortalıkta bulunur. Özellikle yoksullaşmış topraklarda ergot istilası yıkıcı olabilir, çünkü tüm tahıl mahsulünü kullanılamaz hale getirebilir ve ciddi bir beslenme tehdidi oluşturabilir. Ergot o kadar yaygındır ki, birçoğu, mantarın benzersiz bir şekilde tanımlandığı ve daha tamamen anlaşılmaya başladığı 19. yüzyıla kadar bitkinin bir parçası olduğunu düşündü. Hafif bir formda, ergot zehirlenmesi halüsinojenik bir deneyime neden olabilir - ciddi bir formda, ölüme ve kalıcı sakatlığa neden olabilir.

Çavdar ne zaman ekilir ?, Buğdayınkine benzer bir programda yetiştirilir ve hasat edilir, çoğu geç sonbaharda ekilir ve yaz aylarında hasat edilir. Mahsul olgunlaşır toplanmaz hasat edilmelidir, çünkü aksi takdirde paramparça olur, değerli çekirdekleri yere serer. Bitki, toprağın yanı sıra erozyonu önlemek için bir örtü mahsulü olarak görülmesine rağmen, alkol üretimi de dahil olmak üzere fırınlamanın yanı sıra çeşitli uygulamalarda kullanılır 




Ev yapımı çavdar ekmeği tarifi | çavdar ekmeği nasıl yapılır ?

Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
Toplam Yükselme süresi: 2 ila 2 1/2 saat
Verim: 2 somun yapar

MALZEMELER

2 paket aktif kuru maya (4 1/2 çay kaşığı veya 16 gram)
2 1/2 bardak ılık su (dokunma zar zor ılık)
2/3 su bardağı pekmez (düzenli kükürtsüz; siyah şerit değil)
2 yemek kaşığı kimyon tohumu (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı tuz
1/4 su bardağı bitkisel yağ
1/4 su bardağı kakao tozu (şekersiz)
2 su bardağı çavdar unu
5 su bardağı ekmek unu


1 Mayayı çözündürün : Mayayı pekmezle ılık suda çözün. Maya karışımını büyük bir metal kaseye koyun.

2 Hamuru hazırlayın: Her ilave işlemden sonra tahta kaşıkla maya karışımına karıştırarak kimyon tohumu, tuz, bitkisel yağ, kakao tozu, 2 bardak çavdar unu ve 2 bardak ekmek unu ekleyin.

Hamur çok yapışkan olmayana ve tahta kaşıkla karıştırmak çok zor olana kadar bir seferde daha fazla ekmek unu ekleyin. Bu noktada, yarım bardak unu geniş, temiz, düz bir yüzeye yayın ve hamuru yüzeye koyun.

3 Hamuru yoğurun:  Elinizi topukla bastırarak, uzatarak, hamuru çeyrek tur döndürerek, hamuru kendinize doğru çekerek ve sonra tekrar basıp gererek hamuru yoğurun. Doğru kıvama gelinceye kadar ek ekmek ununu hamurun içine yoğurun. 5-7 dakika veya hamur pürüzsüz ve elastik olana kadar yoğurun.
   
4 Hamurun yükselmesine izin verin:  Büyük bir kabın etrafına biraz bitkisel yağ sürün ve hamuru içine koyun, yağda kaplanacak şekilde çevirin.
Kâseyi plastik sargı veya nemli bir bezle örtün. 1 ila 1 1/2 saat arasında iki katına çıkana kadar oda sıcaklığında yükselmeye bırakın.

5 Hamuru bölün: Yükselen hamuru hafifçe bastırın, böylece havasının bir kısmı serbest kalır. Hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeye çevirin, hamuru birkaç tur yoğurun ve keskin bir bıçakla ikiye bölerek bölün.
    
6 Somunları şekillendirin : Her yarıyı somun haline getirin. Hamur somunlarını yağlanmış 8x4 inç ekmek somun tavalarına veya somunları tavalarda veya doğrudan bir fırın taşında pişirmek isteyip istemediğinize bağlı olarak, mısır unu serpilmiş düz bir fırın tepsisine veya kabuğuna yerleştirin. Plastik veya nemli bir bezle örtün.

7 Somunların yükselmesine izin verin : Ekmeğin tekrar yükselmesine izin verin, bu sefer hacimde iki katına çıkmayın, ancak hacminin yaklaşık yarısı kadar, ilk yükselişin yarısı kadar yaklaşık 30 ila 45 dakika yükselin. Bir somun tavası kullanılıyorsa, hamur somun tavasının üstüne bakmalıdır.

8 Fırını ısıtın:  Fırın taşı kullanıyorsanız, taşı fırına yerleştirin. Pişirmeden önce fırını en az yarım saat boyunca 180 derecede'ısıtın.

9 Somunları pişirin: Tavada değil bir taş üzerinde pişiriyorsanız, fırına koymadan hemen önce somunları birkaç kez toplayın.

Somunları fırına koyun. Bir bayınız varsa, pişirmenin ilk 10 dakikasında hamuru biraz su ile buğulayın. 40-50 dakika veya bitene kadar pişirin. Ekmek, dokunduğunda içi boş görünmelidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar