Kedi Nasıl Kısırlaştırılır ? | Kedi Kısırlaştırması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler ?

Kedi Nasıl Kısırlaştırılır ? | Kedi Kısırlaştırması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler ?


Sevimli dostalarımızı zaman zaman kısırlaştırmayı düşünüyor olabilirsiniz,Kedinizi kısırlaştırmanın çeşitli avantajları vardır. Kısırlaştırılmış kediler daha az agresif ve daha güvenlidir. Öte yandan kısırlaştırılmış kediler, avlanma yerlerinin daha küçük bir alanına sahip olma eğilimindedir, bu nedenle açık hava kedileri için kaza ve diğer kedilerle mücadele riskini azaltır. Sterilize edilmiş dişiler sıcakta değildir ve hadım edilmiş erkek kediler daireyi idrarlarıyla işaretlemekten kaçınırlar. Kısırlaştırılmış kediler ortalama olarak kısırlaştırılmamış kedilere göre daha yüksek bir yaşam beklentisine sahiptir,kısırlaştırılmış kediler daha az stresli ve daha dengelidirler. Son olarak, kedinin hadım edilmesi veya sterilizasyonu elbette çoğalmalarını önler.Peki kediler nasıl kısırlaştırılır? kedi kastrasyonu nedir ? kedi sterilizasyonu nedir ?Kedi kısırlaştırma sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ? Okumaya devam ediniz...


Kedi Nasıl Kısırlaştırılır ? | Kedi Kısırlaştırması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler ?


Kediler genellikle ilk doğum günlerinden önce cinsel olgunluğa ulaşır. Bazı kedi ırkları için bu işlem biraz daha uzun sürebilir. Ortalama olarak, bir kedi yılda iki kez yavrulara sahip olabilir ve hamilelik başına 2 ila 6 yavru vardır. Örneğin: 10 yıllık bir süre boyunca, bir dişi 80 civarı yavru doğrurabilir.

İstenmeyen yavru kedi genellikle bir sığınak veya hayvan koruma derneğine terk edilir, Bir kedinin sterilize edilmesi veya kısırlaştırılması, haklarının ihlali ile eşanlamlı değildir. Bu tıbbi müdahaleler , hayvanların iyiliği için önemli önlemler olarak düşünülmelidir .

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK 55 FARKLI KEDİ CİNSİ VE ÖZELLİKLERİNİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ >>>

Kedinin kastrasyonu ve sterilizasyonu: ne farkı?

Ustalar arasında hala kedinin kastrasyonu ve kedinin sterilizasyonu arasındaki bu karışıklık hüküm sürüyor. İki kavram eş anlamlı mıdır? Kedi kastrasyonu erkekler için mi, dişiler için sterilizasyon mu? Hangi cerrahi prosedürler bu terimlerle tam olarak uyuşuyor? 

Hem erkek kediler hem de dişi kediler sterilize edilebilir ve kısırlaştırılabilir. Her iki durumda da, yavru kedilerin istenmeyen doğumundan kaçınmak için hayvanı infertil yapmak meselesidir. Peki kastrasyon ve kedi sterilizasyonu arasındaki fark nedir?

Kedi Nasıl Kısırlaştırılır ? | Kedi Kısırlaştırması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler ?


Kedinin kastrasyonu: süreç ve avantajları

Kedinin kastrasyonu-kısırlaştırılması- sırasında, hormon üretiminin kökenindeki seks bezleri çıkarılır: erkekte testisler ve dişi yumurtalıklar . Bu, veteriner hekiminiz tarafından gerçekleştirilen standart bir prosedürdür. Erkek kedilerde skrotum küçük bir insizyonla açılır, vas deferens ve kan damarları düğümlenir veya bağlanır ve testisler çıkarılır. Dişilerde, müdahale daha karmaşıktır. Gerçekten de, yumurtalıklara karınlarını keserek erişmek gerekir. Uterusun aynı anda çıkarılması nadir değildir. Bu operasyon karmaşık değildir, ancak harici olarak gerçekleştirilen erkek kedinin kastrasyonundan daha invazivdir (ve pahalıdır).



Kedi kastrasyonunun - kısırlaştırmanın- faydalarına genel bakış:

İstenmeyen doğum olmaz
Dişilerde sürekli meowing gibi ısı semptomları yok
"uzun süreli ısı" yoktur, çünkü bazı köreltilmemiş kediler döllenmediklerinde kalıcı strese ve üreme organlarını etkileyen hastalıkların gelişme riskinin yüksek olmasına yol açarlar.
Dış mekan kedileri avlanma alanlarını azaltır: yerel kedilerle daha az kaza ve çatışma riski
Kediler genellikle daha dengeli, daha güvenli ve daha az streslidir
Saldırganlıkları daha az belirgindir
Erkek veya dişi kedilere özgü hastalıklar daha nadirdir veya tamamen dışlanır (sterilizasyon sırasında ikincisi çıkarıldığında uterus hastalıkları gibi)
kısırlaştırılmış ve kısırlaştırılmış kedilerin yaşam beklentisi ortalama olarak bu tür herhangi bir müdahaleye maruz kalmamış kedilere göre daha yüksektir.

Kedinin sterilizasyonu: süreç ve avantajları

Bir sterilizasyon nedeniyle de steril hayvanları yapabilirsiniz vas erkeklerde deferansı ve tüp dişiler sırasıyla kesitli . Böylece döllenme artık gerçekleşemez. Bu fenomenin yanı sıra, hiçbir şey değişmez, çünkü hormon üretimi ve kedigiller üreme içgüdüsü korunur.


Kedi Nasıl Kısırlaştırılır ? | Kedi Kısırlaştırması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler ?


Kedi sterilizasyonunun faydalarına genel bakış:

istenmeyen doğum olmaz
ameliyat sonrası kilo alımı yok
Davranışta değişiklik yok (… avantaj veya dezavantaj, konusunda karar vericiler sizlersiniz

Özetle :

Kedilerin üremesini ve yavrularını doğurmasını önlemek için, hadım etme ve sterilizasyon aynı etkililik seviyesine sahip iki eylemdir. Bununla birlikte, kedinin kastrasyonunun davranışları, dişileri ve erkekleri üzerinde daha fazla sonucu vardır. Hormonların üretimi üzerinde hareket ettiğimizden, kedilerin üreme dürtüsü azalır, genellikle hayvanlarda stres ve saldırganlıkta bir azalmaya yol açar. Deneyimli kedi sahipleri, hayvan refahı dernekleri ve veterinerler , kedilerin kötü davranışlarına son verebilecek en eksiksiz çözüm olduğu için kedi kastrasyonunu tavsiye ederler. efendilerininkini.

Kediyi kısırlaştırmadan önce;

Sterilizasyon veya kedinin kastrasyonu için , operasyon anestezi altında gerçekleşir . Bu yüzden oruç kedinizi veterinere yerleştirmeniz gerekecek: bu nedenle daha önce hiç yiyecek yememiş olacak. Kastrasyon veya sterilizasyondan 12 saat önce kedinize yiyecek vermemeniz önerilir. Ancak, kedinizin içmesine izin verilir. Ameliyat tarihinde kedinizin sıcakta olmadığından emin olun , aksi takdirde ameliyat sonrası kanama riski artar.

Kedinin kısırlaştırılması-hadım- edilmesinden veya sterilizasyonundan sonra



Kedinizi sterilize etmek davranışını etkilemez. Kedinizi kısırlaştırmaya karar verirseniz , ameliyattan sonra muhtemelen hormonal ve davranışsal değişiklikler fark edeceksiniz. Genel olarak, bu gelişmeler olumludur. Kastrasyonun sterilizasyondan daha fazla avantajı olduğu düşünülmektedir.

Kedi Nasıl Kısırlaştırılır ? | Kedi Kısırlaştırması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler ?


Bazı Ek Bilgiler:

Kedinin kastrasyonundan sonra , bazı ustalar kedilerini "yavaş" veya "tembel" olarak nitelendirir. Ek olarak kısırlaştırılmış kediler , yiyecek rasyonları uygun olmadığında kilo almaya maruz kalma eğilimindedir . Kastrasyondan sonraki ikinci günden itibaren, arkadaşınızda iştahta bir artış fark edebilirsiniz. Gıda tüketimi ortalama% 20 artarken, temel metabolizma, yani kalori alımı, yaklaşık% 30 oranında azalır.

Bu nedenle , kedinizin sabit bir ağırlığa sahip olmasını sağlamak için yiyecek miktarını azaltmak önemlidir . Kastrasyondan sonra, arkadaşınızın ağırlık eğrisi sizin elinizde! Evcil hayvanınızın kısırlaştırıldıktan sonra kilo almamasını sağlamak size kalmıştır. İdeal olarak kısırlaştırılmış veya sterilize edilmiş bir kedi maması seçin.

Kısırlaştırılmış kedilerde davranış değişikliğinin varlığı ve takdiri, kedilere göre farklılık gösteren öznel şeylerdir. Bazı sahipler kedilerinin artık duvarlara tırmanmadığı için sevinirken (bazen, kelimenin tam anlamıyla), bazıları da kedilerinin ameliyattan sonra tembelleştiğini düşüneceklerdir. Ayrıca, tüm kediler hormonal değişikliklere aynı şekilde tepki vermez.


İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK KEDİLER NEDEN KUSAR ? ÖĞRENEBİLİRSİNİZ >>>

Kastrasyon-kısırlaştırma- veya sterilizasyondan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Kediniz öğleden sonra kısırlaştırılmışsa, genellikle o akşam veterinerden alabilirsiniz. Küçük arkadaşınızın anestezisini ve ağrı kesicilerin uygulanmasını takiben, duyularını yeniden kazanabileceği sıcak ve huzurlu bir yatağı olduğundan emin olun .

Kedilerin çoğu anestezi ve ilaçlarla güçlü bir şekilde etkilenir. Kedinizi bir battaniyeye veya bir arabaya , yere koyun , ancak bir kanepeye veya sandalyeye koymayın. Hareket etmeye çalışırken kediniz düşebilir. Ameliyattan sonra, kediniz olağandışı veya uzak bir davranış olarak ortaya çıkabilen bir süre ağrı yaşayacaktır. Dişiler artık birkaç gün sonra acı hissetmeyecek. Girişimden bir veya iki gün sonra erkekler için daha fazla ağrı belirtisi ortaya çıkmaz. Operasyonu takip eden günlerde özellikle dikkat edin!

Kedilerde kısırlaştırma sonrası beslenme nasıl olmalıdır ?

Kedinizin yeme alışkanlıklarını hiç değiştirmeyin. Yeme sıklıklarını biraz ve kademeli olarak azaltmayı tercih edin. Kastrasyondan birkaç hafta veya ay sonra  arkadaşınızda kilo artışı fark ederseniz, gıda kısmının hala çok büyük olduğu anlamına gelir. Hafif veya düşük kalorili kedi mamasını tercih etmek yararlı olabilir .

Sterilize edilmiş kediler için belirli yiyecekler veterinerlerinizde ve shooplarda mevcuttur.Bu özel gıdaların besin değerleri, bu kedilerin ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde karşılamak için geliştirilmiştir. Uzun vadede, bu özel gıdalar kısırlaştırılmış kedinin belirli metabolizmasına uyarlanmış enerji değerleri sayesinde kedinizin ideal ağırlığını korumanıza yardımcı olabilir. Çoğu üründe “sterilize edilmiş kedi maması” kelimesi ile karıştırmayın. "Sterilizasyon" en yaygın kullanılan jenerik terimdir, ancak kısırlaştırılmış kediler için gerçekten besindir.

Kediler ne zaman sterilize edilmelidir veya kısırlaştırmalıdır?

Kedinizi sterilize etmek veya kısırlaştırmak için en iyi zaman, cinse bağlı olarak birkaç
faktöre bağlıdır. Kediler cinsel olgunluğa eriştikten sonra çok uzun süre beklenmemelidir (6. ve 8. aylar arası idealdir). Bazen ise (8.ve 14. aylar arası da kısırlaştırma olabilir) bu bilgiyi en iyi veterineriz verecektir.Kısırlaştırma dışarı çıkmaya izin verilen evcil kediler için daha da tavsiye edilir. En önemli şey çok uzun süre beklemek değil! Açık havada dolaşan kediniz size her an minik yavrular doğurabilir dikkat !!

Not:Bu yayın bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir tedavi tevsiyesi taşımamaktadır, Bu konuyla ilgili en gerçek ve faydalı bilgiyi veterinerinize danışarak alınız.

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK KEDİLER HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLERİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ >>>

Yorum Gönder

0 Yorumlar