D Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar ?

D Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar ?


Bu makalemizde d vitamini nedir, eksikliği nedir ? d vitamini eksikliği neden olur ?, d vitamini hangi besinlerde bulunur? ve d vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Bilgilenmek için okumaya devam ediniz >>>

Güneşten kaçınırsanız, süt alerjiniz varsa veya katı bir vegan diyetine bağlı kalırsanız, D vitamini eksikliği riski altında olabilirsiniz . Güneş ışığı vitamini olarak bilinen D vitamini, cildin güneş ışığına maruz kalmasına tepki olarak vücut tarafından üretilir . Bazı gıdalarda (bazı balıklar, balık karaciğeri yağları ve yumurta sarısı dahil) ve güçlendirilmiş süt ve tahıl ürünlerinde de doğal olarak bulunur .

D vitamini , güçlü kemikler için gereklidir, çünkü vücudun diyetteki kalsiyumu kullanmasına yardımcı olur . Geleneksel olarak, D vitamini eksikliği , kemik dokusunun düzgün şekilde mineralize olmadığı, yumuşak kemiklere ve iskelet deformitelerine yol açan bir hastalık olan raşitizm ile ilişkilendirilmiştir. Ancak araştırmalar, D vitamininin bir dizi sağlık sorununa karşı korunmadaki önemini giderek daha fazla ortaya koymaktadır.

D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri ve Sağlık Riskleri

Kemik ağrısı ve kas güçsüzlüğü belirtileri, D vitamini eksikliğiniz olduğu anlamına gelebilir. Bununla birlikte, birçok insan için semptomlar belirsizdir. Yine de, semptomlar olmasa bile, çok az D vitamini eksikliği sağlık açısından risk oluşturabilir. Kandaki düşük vitamin seviyeleri aşağıdakilerle ilişkilendirilmiştir:

* Kardiyovasküler hastalıktan artan ölüm riski

* Yaşlı yetişkinlerde bilişsel bozukluk

* Çocuklarda şiddetli astım

* Kanser

Araştırmalar, D vitamininin tip 1ve tip2 diyabet , hipertansiyon , glikoz intoleransı ve multipl skleroz dahil olmak üzere bir dizi farklı durumun önlenmesinde ve tedavisinde rol oynayabileceğini göstermektedir .


D Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar ?


D Vitamini Eksikliğinin Nedenleri

D vitamini eksikliği birkaç nedenden dolayı ortaya çıkabilir:

Zamanla önerilen vitamin seviyelerini tüketmezsiniz . Bu muhtemelen katı bir vegan diyetini takip ediyorsanız , çünkü balık ve balık yağları, yumurta sarısı, zenginleştirilmiş süt ve dana karaciğeri dahil doğal kaynakların çoğu hayvansal kaynaklıdır .

Güneş ışığına maruz kalmanız sınırlıdır. Cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında vücut D vitamini ürettiğinden, eve bağlıysanız, kuzey enlemlerinde yaşıyorsanız, dini nedenlerle uzun cüppe veya başörtüsü takıyorsanız veya güneşe maruz kalmayı engelleyen bir mesleğiniz varsa, eksiklik riski altında olabilirsiniz.

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK BAĞIŞIKLIK KAZANDIRAN BESİNLER NELERDİR , BAĞIŞIKLIK NASIL GÜÇLENDİRİLİR ? ÖĞRENEBİLİRSİNİZ >>>

Koyu teniniz var. Pigment melanin, cildin güneş ışığına maruz kalmaya tepki olarak D vitamini yapma kabiliyetini azaltır. Bazı araştırmalar, daha koyu tenli yaşlı yetişkinlerin D vitamini eksikliği açısından yüksek risk altında olduğunu göstermektedir.

Kişisel böbrekler aktif formuna D vitamini dönüştüremezsiniz. İnsanlar yaşlandıkça, böbrekleri D vitaminini aktif formuna daha az dönüştürebilir ve dolayısıyla D vitamini eksikliği riskini artırır.

Sindirim sisteminiz D vitaminini yeterince ememez. Crohn hastalığı , kistik fibroz ve çölyak hastalığı gibi bazı tıbbi sorunlar, bağırsağınızın yediğiniz gıdalardan D vitamini emme yeteneğini etkileyebilir.

Obez durumdaysanız . D vitamini, yağ hücreleri tarafından kandan çıkarılır ve dolaşıma salınmasını değiştirir. Vücut kitle indeksi 30 veya daha yüksek olan kişilerde genellikle kan D vitamini seviyeleri düşüktür.


D Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar ?


D Vitamini Eksikliği Testleri

Vücudunuzda ne kadar D vitamini olduğunu ölçmenin en doğru yolu 25 hidroksi D vitamini kan testidir. Sağlıklı insanlar için 20 nanogram / mililitre ila 50 ng / mL'lik bir seviye yeterli kabul edilir. 12 ng / mL'den düşük bir seviye, D vitamini eksikliğini gösterir.

D Vitamini Eksikliği Tedavisi

D vitamini eksikliği tedavisi, diyet ve takviyeler yoluyla daha fazla D vitamini almayı içerir. Optimal sağlık için gerekli olan D vitamini seviyeleri konusunda bir fikir birliği olmamasına ve muhtemelen yaşa ve sağlık koşullarına bağlı olarak farklılık göstermesine rağmen, mililitre başına 20 nanogramdan daha az bir konsantrasyon genellikle yetersiz kabul edilir ve tedavi gerektirir.

Tıp Enstitüsü'nün yönergeleri, D vitamini için önerilen diyet ödeneğini (RDA) 1-70 yaş arası herkes için 600 uluslararası birime (IU) ve kemik sağlığını optimize etmek için 70 yaşından büyük yetişkinler için 800 IU'ya yükseltti. Güvenli üst sınır da 4.000 IU'ya yükseltildi. Doktorlar, D vitamini eksikliğini düzeltmek için 4.000'den fazla IU reçete edebilir.

Güneşte fazla zaman geçirmiyorsanız veya her zaman cildinizi kapatmaya dikkat ediyorsanız ( güneş kremi D vitamini üretimini engeller), özellikle D vitamini eksikliği için risk faktörleriniz varsa, D vitamini takviyesi alma konusunda doktorunuzla konuşmalısınız. .

Yorum Gönder

0 Yorumlar