Mor Ekmek Nasıl Yapılır ? | Mor Ekmek Faydaları Nelerdir ?

mor-ekmek-faydalari-nelerdir
Mor Ekmek Nasıl Yapılır ? | Mor Ekmek Faydaları Nelerdir ?


Bu yayınımızda mor ekmek nedir nasıl yapılır? , mor ekmek faydaları nelerdir ? sorularınıza cevap bulabilirsiniz.>>>. Bu pandispanyalı hamur yöntemi çok yumuşak, nemli ve çiğnenebilir bir mor ekmek verir. Geleneksel olarak ekmek üreticileri, yapılan ekmek hamurunun bir kısmını alır ve bir sonraki gün pişirmek için bir gece saklar.Bu yöntemle, yavaş fermantasyon sırasında üretilen yüksek asitlik ve fermantasyon gazları nedeniyle ekmek daha lezzetli ve aromatiktir.


Mor Havuçlu Ekmek Tarifi

 

Verim: 1 Somun


İÇİNDEKİLER:      


Eski Hamur:

225 gr ekmek unu  

1 çay kaşığı şeker

1 çay kaşığı hazır maya,bir
tutam tuz

145 gr tam yağlı süt


YULAF UNU İLE EKMEK NASIL YAPILIR ? TIKLA ÖĞREN >>>


Ana Hamur: 

225 gr ekmek unu 

150 gr rendelenmiş mor havuç (1 büyük havuçtan)

1/2 çay kaşığı hazır maya

3 yemek kaşığı (30 gr) esmer şeker

1 1/4 çay kaşığı tuz

30 gr tereyağı

30 gr tam yağlı süt

 

Kap:   

20 cm X 10 cm x 10 cm Somun Tava

 

Mor Ekmek Nasıl Yapılır ? | Mor Ekmek Faydaları Nelerdir ?


Mor Ekmek Nasıl Yapılır ?


YÖNTEM:

 

Eski Hamur için:

Bir karıştırma kabında süt, maya ve şekeri karıştırın. Daha sonra ekmek ununu karıştırın ve pürüzsüz olana kadar elinizle birkaç dakika yoğurun. Bir top haline getirin ve yağlanmış bir kaseye yerleştirin. Streç film ile örtün ve sıcak ve karanlık bir yerde 1 saat kurumasını bekleyin. 

1 saat sonra buzdolabına koyun ve ertesi gün en az 10 saat veya 16 saate kadar kullanın. Kullanmadan 30 dakika önce sünger hamuru buzdolabından çıkararak oda sıcaklığına dönün.

MISIR UNUNDAN EKMEK NASIL YAPILIR ? TIKLA ÖĞREN >>>

Ana hamur için:

Ekmek tavasını parşömen kağıdı ile hizalayın. Kenara çek.

Havucu yıkayın, soyun ve rendeleyin. Kenara çek.

Tüm ana hamur malzemelerini (tereyağı hariç) ve eski hamuru bir kase stand mikserine koyun ve yaklaşık 2 dakika veya tüm malzemeler birbirine karışana kadar yoğurun. Daha sonra tereyağını ekleyin ve hamur bir araya gelinceye kadar yoğurun, elastik ve yapışkan hale gelip yapışkanlaşmayın. Orta hızda yaklaşık 15 dakika sürer.

Mor ekmeğiniz için hamuru yuvarlak bir top haline getirin ve sıcak bir yerde 60 dakika veya büyük bir yağlanmış kapta, streç film veya mutfak havlusu ile kaplı büyük bir kapta iki katına kadar kabartın.

Havayı boşaltmak için hamuru aşağı doğru bastırın. Hamuru temiz unlu bir yüzeye aktarın ve ardından 3 eşit porsiyona bölün. 

Her bir hamuru oklava ile uzun dikdörtgen şeklinde açın. Küçük bir kütük oluşana kadar hamuru yuvarlayın. Tüm hamurları hazırlanmış bir somun tavasına koyun.

50-60 dakika daha veya iki katına çıkana kadar yükselmesine izin verin.

Pişirmeden 15 dakika önce fırını önceden 180 C'ye ısıtın (160 C fanla).

Önceden ısıtılmış fırında 30 dakika veya kızarana kadar pişirin.

Rafta tamamen soğuması için ekmeği çıkarın.

Mor ekmek pişirmeye başlamadan önce aşağıdaki genel notları okumanız tavsiye edilir.


ÇAVDAR EKMEĞİ NASIL YAPILIR ? TIKLA ÖĞREN >>>


GENEL NOTLAR:


YOĞURMA SÜRESİ

Yoğurma için lütfen verilen zamanlamayı yalnızca gösterge olarak dikkate alın. Sadece bir rehber olması amaçlanmıştır. Zamanlama, kullanılan un ve elektrikli karıştırıcının markasına göre farklılık gösterebilir. Protein içeriği bir marka undan diğerine değişebilir.


AŞIRI YOĞURMA

Mor ekmek yapımı için bazıları ikinci prova sırasında hamur kırıldığını tecrübe etti. Bu olursa, aşırı yoğurmadan kaynaklanmaktadır. Lütfen makineyi durdurun ve aşırı yoğurmadığınızdan emin olmak için son yoğurma döngüsü sırasında hamurunuzu kontrol edin. Her makine farklıdır ve bir makine kullanırken her zaman aşırı yoğurma şansı vardır. Bu zamanlamayı ayarlamanız ve pencere bölmesi aşamasına ulaşır ulaşmaz durmanız gerekebilir.


UN

Doğru un, ekmek yapımında çok önemli bir rol oynar. Genellikle ekmek unu içeriği% 11.5 - 13.5 protein, yüksek glütenli un ise% 13.5 - 14.5 civarındadır. Çok amaçlı un içeriği,% 9 - 11 civarında daha az protein içerir. 

HİDRASYON

Mor ekmek yapımı için verilen sıvı ölçümü de bir rehberdir. Her zaman biraz sıvı ayırmanız ve hepsini tek seferde eklememeniz önerilir. Bu size gerekirse ayarlama fırsatı verir. Hamur çok kuruysa, doğru kıvama gelene kadar yedek sıvıyı bir seferde bir çorba kaşığı ekleyin. Bunun nedeni, her unun suyu emmesi ve farklı şekilde hidratlanmasıdır. 


KANITLAMA

Lütfen prova zamanlamasının iklim ve ortamınıza bağlı olarak değişebileceğini unutmayın. Bulunduğunuz yerdeki nem ve sıcaklık hamurun nasıl yükseleceğini etkileyecektir.  Sadece hamura bakarak karar veremiyorsanız, parmakla dürtme testini yapabilirsiniz:

İlk Yazım Denetimi:

Parmağınızı veya parmak ekleminizi hafifçe unlayın veya yağlayın, hamurun ortasına nazikçe sokun ve ardından parmağınızı kaldırın. Herhangi bir girinti olmadan hemen geri dönerse, daha fazla zamana ihtiyacı vardır.

Girinti kalırsa ve geri sıçramazsa veya hamur çökerse, o zaman aşılmış demektir.  

Biraz geri sıçrarsa, hamur zımbalanmaya ve şekillendirilmeye hazırdır.

İkinci Yazım Denetimi:

İspatlanmış hamurun kenarına parmağınızla hafifçe bastırın. Herhangi bir girinti olmadan hemen geri sıçrarsa, hamurun yetersiz olduğu ve pişirmeden önce daha fazla zamana ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Girinti kalırsa ve geri dönmezse, bu artık kanıtlanmış demektir.

Girinti yavaşça geri sıçrarsa ve küçük bir girinti bırakırsa, pişirmeye hazırdır. 

Fırına ekmek yerleştirildiğinde son bir yükselme patlaması olur ve buna fırın yayı denir. 

KIRIŞIK ÜST VEYA KÜÇÜLME

Fırından çıkardıktan sonra ekmeğiniz çökerse veya üstte kırışırsa, bunun nedeni ikinci prova sırasında hamurunuzun aşınması olabilir. Lütfen hamurunuzu tavanın kenarına ulaşana veya biraz altına gelene kadar bekleyin.

PİŞİRME

Ayrıca, sağlanan pişirme sıcaklığı ve zamanlamasının fırınım için işe yaradığını ve aynı zamanda yalnızca bir kılavuz olarak görülmesi gerektiğini unutmayın. Her fırın biraz farklı davranır, bu nedenle lütfen fırınınıza göre ayarlayın.


Mor Ekmek Nasıl Yapılır ? | Mor Ekmek Faydaları Nelerdir ?


Mor Ekmek Faydaları Nelerdir ?

Bir grup Singapurlu gıda bilimcisi, dilimlenmiş ekmekten - (dilimlenmiş) mor ekmekten bu yana en güzel şeyi yarattı.

Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS) Gıda Bilimi ve Teknolojisi Programında Dr. Zhou Weibiao ve ekibi tarafından oluşturulan diyabetik dostu ekmek, rengini doğal olarak oluşan bir bitki pigmenti olan antosiyaninden alıyor. Antosiyanin, meyve ve sebzelerimizde gördüğümüz turuncu, kırmızı, mor ve mavi renkleri sağlar. Bu yeni yaratılış için Zhou, siyah pirinçten antosiyanini çıkardı ve normal bir buğday ekmeği tarifine ekledi.

CNN'e göre , antosiyanin ilavesi, ekmeğin beyaz ekmeğe göre yüzde 20 daha yavaş sindirilmesine izin veriyor. Bu da sizi daha uzun süre daha tok hissettireceği anlamına gelir.

NUS bir basın bülteninde , sindirim süresindeki farkın pişirme işlemi sırasında pigment ve nişasta arasındaki kimyasal reaksiyondan kaynaklandığını açıkladı .

Serbest bırakma ayrıca antosiyaninin obezite, nörolojik hastalıklar ve iltihaplanma riskini azaltmanın ek faydalarına sahip olduğunu da belirtti. Zengin renk tonu sayesinde, aynı zamanda kanser ve kardiyovasküler hastalık riskini düşürmekle bağlantılı yüksek antioksidan sayısının bir göstergesidir.

Zhou, CNN'e yaptığı açıklamada, "Zorluk, insanların gerçekten sevdiği beyaz ekmeğin pürüzsüz dokusunu değiştirmeden ekmeğin formülünü değiştirip değiştiremeyeceğimizi görmekti" dedi. Örneğin, mor bir süper gıda olarak kabul edilen taro, evde ekmek pişirirken (aşağıdaki gibi) kullanılabilir, ancak o tanıdık pürüzsüz dokuya sahip olmayabilir.

Bununla birlikte, beslenme açısından beyaz ve mor ekmek arasındaki fark tartışmalıdır. Etiket, ekmekler aynı görünüyor. CNN'e konuşan Zhou, "Aynı miktarda nişasta ve buğday unu yiyorsunuz, bu nedenle besin değeri aynı. Buradaki temel fikir enerji salınımını yavaşlatmaktır, bu nedenle bu kalorileri daha uzun bir süre boyunca kullanırsınız," dedi.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar