Teknoloji Nedir ? | Teknoloji Faydaları ve Zararları Nelerdir ? >>>

teknoloji-faydalari-nelerdir
Teknoloji Nedir ? | Teknoloji Faydaları ve Zararları Nelerdir ? 

Teknoloji Nedir?, Teknoloji Tanımı Nedir?, Teknoloji Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Teknoloji nedir sorusu basit bir soru gibi görünebilir, ancak teknoloji alet ve cihazlardan daha fazlasıdır. Teknolojinin hem kişisel hem de çalışma hayatımızdaki rolü ve etkisi her geçen gün artıyor. İnsanların teknolojiyi nasıl şekillendirdiğini ve teknolojinin insanların birbirleriyle ve doğal dünyayla olan etkileşimlerini nasıl şekillendirdiğini anlamak, sadece yeni teknolojileri araştıran, geliştiren ve uygulayanlar için değil, aynı zamanda bu teknolojileri çalışmalarında kullanmak zorunda olan tüm insanlar ve kuruluşlar için de önemlidir. kişisel hayatlar.

Teknoloji tarafsız bir kelime değildir. Farklı insanlar, bakış açılarına ve bağlamlarına bağlı olarak ona farklı bir anlam verecektir. Teknoloji Fakültesi üyeleri farklı değildir, ancak uzun yıllar boyunca kendi amaç ve hedeflerimizi yansıtan belirli bir teknoloji tanımını benimsedik:

Teknoloji, sürdürülebilir hedefleri karşılayan insanları ve makineleri içeren organize görevlere bilginin yaratıcı bir şekilde nasıl uygulandığını anlamakla ilgilenir. Bu tanımın üç önemli yönü vardır:

1. Teknoloji, yalnızca bilimin amacı olan doğal dünyanın işleyişini anlamaktan ziyade bir insani ihtiyacı karşılamak için harekete geçmekle ilgilidir. Mikroskobun icadı, yardımsız görüşümüzün ötesinde küçüklerin dünyasını keşfetme ihtiyacından kaynaklanıyordu. Uzun süredir devam eden bir soruna yönelik bu teknolojik çözüm, karşılığında dünyanın işleyişini daha iyi anlamamızı sağladı ve bu da daha fazla teknolojinin geliştirilmesine yol açtı.

2. Teknoloji bilimsel bilgiden çok daha fazlasını kullanır ve gerçekler kadar değerleri, teorik bilgi kadar pratik zanaat bilgisini de içerir. İPod, küçük bir cihaz yapmanın fiziğinin bu kadar çok müzik taşımasının, ikonik bir aksesuara sahip olması gereken yaratıcı tasarımla evlendiğinin bir örneğidir.

3. Teknoloji bir şeyleri yapmanın organize yollarını içerir. Ürünler (makineler, cihazlar, eserler) ile bunları yapan, kullanan veya bunlardan çeşitli süreçlerle etkilenen kişi ve sistemler arasındaki amaçlanan ve istenmeyen etkileşimleri kapsar. Çoğu insan genellikle bir kafede kahve içmeyi sever. Bu kahve, özellikle küçük bir çiftçiyi ve ailesini destekleyen, ancak başka bir ülkede geliştirilen ve üretilen pestisitleri gerektiren artan verim için yetiştirilmiş ağaçlardan gelmiş olabilir. Hasat edilen kahve çekirdekleri, işlenmek ve daha sonra bu amaç için üretilmiş bir polistiren bardakta kahve yapan dükkanlara dağıtılan paketlere yerleştirilmek üzere dünyanın dört bir yanına taşınacak.

Teknoloji, insanların aşağıdakilerin çoğunda yetenekli olması gereken uygulamalı, yapabilen bir alandırr: mühendislik, iletişim, tasarım, geliştirme, yenilik yapma, yönetme, imalat, modelleme ve sistem düşüncesi. Ancak teknoloji aynı zamanda bize iyilik veya kötülük için kullanılabilecek veya faydaların tartışmalı olduğu çeşitli ürünler de verir ve benzer şekilde teknolojinin üretilmesi ve kullanılmasıyla ilgili süreçler, bize ve başkalarına sürdürülebilir bir hizmet sağlayıp sağlamadığına hepimizin ilgi göstermesi gerektiği anlamına gelir. gelecek.

Teknoloji Faydaları ve Zararları Nelerdir ? 


Teknolojinin Olumlu Etkileri Nelerdir ?

Teknolojinin farkında olsak da olmasak da hayatımızın neredeyse her alanında rol oynar. Bunlar, teknolojinin fiziksel ve zihinsel sağlığımızı olumlu yönde etkileyebileceği yollardan sadece birkaçı:

*Kronik hastalıkları izlemek ve doktorlara hayati bilgileri iletmek için sağlık uygulamaları

*Diyet, egzersiz ve akıl sağlığı bilgilerini izlemenize yardımcı olan sağlık uygulamaları

*Test sonuçlarına erişmenizi ve reçeteleri doldurmanızı sağlayan çevrimiçi tıbbi kayıtlar

*Sanal doktor ziyaretleri

*Çevrimiçi eğitim ve araştırma kolaylığı

*Başkalarıyla gelişmiş iletişim, bağlantı hissini geliştirebilir

*Teknolojiden en iyi şekilde yararlanmanın yolları

*Teknolojideki her yeni ilerlemeyle birlikte, denize gitmek biraz daha kolay hale geliyor. Ona fazla kapıldığımızda zihnimizde ve bedenimizde hissedebiliriz. Öyleyse, ne kadarı çok fazla?

Cevap sizin kadar kişiseldir. Teknolojiye çok fazla eğildiğinizi gösteren bazı işaretler:

*Aileniz veya arkadaşlarınız teknoloji kullanımınızdan şikayetçi.

*İnsanların bazen phubbing olarak adlandırdığı teknoloji lehine ilişkileri ihmal ettiniz .

*İşinize müdahale etti.

*Teknoloji kullanımı nedeniyle uykunuzu kaybediyorsunuz veya fiziksel aktiviteleri atlıyorsunuz.

*Strese veya kaygıya neden oluyor veya gerilim tipi baş ağrısı, göz yorgunluğu, kas ağrısı veya aşırı kullanım yaralanmaları gibi fiziksel yan etkiler fark ediyorsunuz.

Güncellemeleri sürekli kontrol etmekten kaçınmak için telefonunuzu gereksiz uygulamalardan temizleyin. 

Cihazlarınızı kullanmak için belirli ve sınırlı bir zaman ayırın.

*Biraz televizyon zamanını fiziksel aktivite zamanına çevirin.

*Elektronik cihazları yatak odasının dışında tutun. Onları başka bir odada şarj edin. Uyku vaktinde saatleri ve diğer parlayan cihazları duvara doğru çevirin .

*Yemek zamanı cihazsız zaman kazanın.

*Çevrimiçi ilişkiler yerine gerçek dünya ilişkilerine öncelik verin.

*Ekran sürelerini sınırlandırın, yalnızca günün belirli saatlerinde izin verin ve yemek gibi aktiviteler sırasında ve yatmadan hemen önce kısıtlayın.

*Ne yaptıklarını bilin. Programlarını, oyunlarını ve uygulamalarını gözden geçirin ve pasif olanlar yerine ilgi çekici olanları teşvik edin.

*Birlikte oyun oynayın ve teknolojiyi keşfedin.

*Ebeveyn denetimlerinden yararlanın.

*Çocukların düzenli, yapılandırılmamış, teknolojisiz oyun süreleri olduğundan emin olun.

*Çevrimiçi arkadaşlıklar üzerinden yüz yüze görüşmeyi teşvik edin.

Her tür teknoloji bizi çevreliyor. Kişisel dizüstü bilgisayarlarımızdan, tabletlerimizden ve telefonlarımızdan tıbbı, bilimi ve eğitimi ilerleten kamera arkası teknolojisine kadar.


Teknoloji Nedir ? | Teknoloji Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Teknolojinin Olumsuz Etkileri Nelerdir ?

Teknoloji kalıcı olmak için burada, ancak her zaman değişiyor ve genişliyor. Her yeni teknoloji sahneye girdikçe, yaşamları iyileştirme potansiyeline sahiptir. Ancak bazı durumlarda fiziksel ve duygusal sağlığı da olumsuz etkileme potansiyeline sahiptir.

Teknolojinin olası birkaç olumsuz etkisine göz atarken ve onu kullanmanın daha sağlıklı yolları hakkında ipuçları verirken okumaya devam edin.

Dijital göz yorgunluğu

Dijital göz yorgunluğunun belirtileri şunları içerebilir:

bulanık görme

kuru gözler

baş ağrısı

boyun ve omuz ağrısı

Katkıda bulunan faktörler ekran parlaması, kötü aydınlatma ve uygun olmayan görüş mesafesidir.

Kas-iskelet sistemi sorunları

Bir akıllı telefon kullandığınızda, muhtemelen başınızı doğal olmayan bir öne eğik pozisyonda tutuyorsunuz. Bu pozisyon boynunuza, omuzlarınıza ve omurganıza çok fazla baskı uygular. Boyun ve omuz sorunları olası olabilir. Aynı zamanda parmaklar özellikle baş parmak ve bileklerde rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Problemleri en aza indirmek için sık sık ara vermek, ergonomik bir çalışma alanı yaratın, cihazları kullanırlen doğru duruş postürü ile durunuz. Problemler devam ederse doktorunuza gitmekte fayda var.

Uyku problemleri

Yatak odasındaki teknoloji uykuyu çeşitli şekillerde etkileyebilir. Uyumadan hemen önce teknolojik aletler özellikle telefon ve bilgisayar kullanımının uyku bozukluğuna yol açtığı biliniyor. Bu durum geç uyumanıza ve hatta sabahları erkenden uyanmanıza neden olabilir. Yatak odasında elektronik cihazların olması parmaklarınızın ucunda cazibeye yol açar ve kapatmayı daha zor hale getirebilir. Bu da uyumaya çalıştığınızda kendinizi kaybetmenizi zorlaştırabilir.

Duygusal problemler

Sosyal medyayı kullanmak sizi dünyaya daha bağlı hissettirebilir. Ancak kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak sizi yetersiz veya dışlanmış hissetmenize neden olabilir.Araştırmacılar, problemli internet kullanımı ile depresyon, madde kullanımı ve saldırgan davranış arasında bir ilişki olabileceğini söylüyorlar. Araştırmacılara göre, internetin daha ağır kullanıcıları olma eğiliminde olan lise erkek çocuklarının bu sorunların daha az farkında olabileceklerini de belirttiler.

Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Araştırmacılar abur cubur ve egzersizi hesaba kattıktan sonra bile teknolojinin çocukların ve gençlerin sağlığını olumusuz etkilediğini öne sürüyorlar.

Araştırmacılar, aşağıdakileri içeren geniş bir ekran süresi tanımı kullandı:

televizyon

video oyunları

telefonlar

teknoloji oyuncaklar

Araştırmacılar anonim bir çevrimiçi anket kullanarak basit korelasyonel çalışmayı gerçekleştirdiler. Çalışma yazarları, ebeveynlerin ve bakıcıların çocukların genel ekran süresini azaltmayı öğrenmelerine yardımcı olması gerektiği sonucuna vardı. Yapılandırılmamış oyun zamanı elektronik ortamda daha bir çocuğun gelişmekte olan beyinde için daha iyidir. Çocuklar 2 yaşında ekran süresinden yararlanabilir, ancak oyun zamanı dahil diğer önemli öğrenme fırsatlarının yerini almamalıdır.

Araştırma, çok fazla ekran süresi veya düşük kaliteli ekran süresi ile aşağıdakiler arasında bağlantı kurdu:

Davranış sorunları,oyun için daha az zaman ve sosyal beceri kaybı,obezite,uyku problemleri,şiddet.

Yorum Gönder

0 Yorumlar