Kedilerde Kabızlık ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?


kedim kabız oldu
Kedilerde Kabızlık ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?


Bu yayınımızda Kedilerde Kabızlık Neden Olur ? Kedilerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir ? Kedilerde Kabızlık Tedavi Yöntemleri Nelerdir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.>>>

Kedilerde kabızlık yaygındır. Her gün binlerce kişi "kedim kabız " nasıl tedavi edebilirim şeklinde aramalar yapıyor. Kedilerde kabızlık genellikle hafiftir ve kedinize basit ev tedavileri konusunda yardımcı olabilirsiniz. Peki kedilerde kabızlık neden olur , kedilerde kabızlık tedavisi nasıl olur , kedilerde kabızlığa ne iyi gelir ?

Bazen kedilerde kabızlık daha ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir ve çok şiddetli ve rahatsız edici hale gelebilir. Öyleyse, bunun veteriner hekim tarafından ilgilenilmesi gereken ciddi bir sorun olduğunu nasıl anlarsınız?

İşte kedi kabızlığının belirtileri ve nedenleri hakkında bilmeniz gerekenler, kedinize yardımcı olmak için neler yapabileceğiniz ve ne zaman endişelenmeniz gerektiği.

Kedilerde Kabızlık Belirtileri

Kabızlık, geçmesi zor olan seyrek dışkı veya dışkı ile karakterizedir. Çoğu kedi her 24-36 saatte bir kaka yapar. Kediniz daha az kaka yapıyorsa ve biraz zorluk çekiyorsa kabız olabilir.

Bazı normal varyasyonlar olsa da, bağırsak hareketi olmadan 48-72 saatten fazla bir süre geçmişse, veterinerinize başvurmalısınız. 

Kedilerde kabızlığın ana belirtileri şunlardır:

* Kuru, sert dışkı (kutusunun içinde veya dışında)

* Normalde kaka zengin bir kahverengi renktedir ve iyi biçimlendirilmiş görünmelidir. Uzmanlar Sağlıklı bir kedi dışkısı için , "çöpün yapışacağı kadar neme sahip olmalıdır," diyor. Kabızlığı olan kedilerin dışkıları çok kuru ve sert olabilir. Bu dışkıları çöp kutusunun dışında bulabilirsiniz, çünkü dışkıyı yapmaya çalışmanın rahatsızlığı, kedilerin aslında bitmeden çöp kutusunu terk etmelerine neden olabilir.

*  Çöp kutusunda ağlamak veya süzülmek veya ondan tamamen kaçınmak

Çöp kutusunu kullanırken veya kullanmadan önce birden çok kez içeri girip çıkarken diğer rahatsızlık belirtileri ses çıkarmak veya zorlamak olabilir. Kediniz zorlanabilir ancak kaka yapamaz. Çöp kutusunda rahatsızlığın gösterilmesi ciddi idrar yolu sorunlarının bir işareti olabilir , bu nedenle bu belirtileri görürseniz bir veteriner hekime başvurmalısınız.

Kabızlık gerçekten başka sorunların bir belirtisidir, bu nedenle altta yatan nedenin belirtilerini de görebilirsiniz. Bunlar şunları içerebilir:

  • Mide bulantısı
  • İştah azalması
  • Kusma
  • Az ya da çok su içmek
  • Daha fazla işemek
  • Kilo kaybı
  • Kas kaybı
  • Zıplama zorluğu
  • Sert bir şekilde yürümek
  • Gizleniyor

Bu semptomlardan herhangi birini kabızlık olsun veya olmasın görüyorsanız, bunları kedinizin veterineri ile konuşmalısınız.

Kedi Kabızlığının Nedenleri Nelerdir ?

 Uzmanlar, " Bir kedide su kaybına neden olan herhangi bir şey  kabızlığa neden olabilir" fikrine sahip. Bazı sorunlar hafiftir ve evde diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilir ve bazıları ciddi olabilir.

Dışkıyı yumuşak ve nemli tutarak, bağırsaklar bir şeyleri normal şekilde hareket ettirmiyorsa kabızlık meydana gelebilir. Bu, stres ve anksiyete, iltihaplı bağırsak hastalığı, alerji, sinir sorunları ve hatta bazı kanser türleri gibi altta yatan sorunlardan kaynaklanabilir.

Kedilerde kabızlığa neden olabilecek kronik hastalıklar arasında böbrek hastalığı , diyabet ve hipertiroidizm bulunur . Yırtılmış veya gömülü anal keseler de kedinizin dışkılama ile ağrısına neden olabilir ve kabızlığa neden olabilir. Kuru gıda diyeti yiyen kediler dehidrasyon ve kabızlığa yatkındır.

Bir kedi dışkısını normalden daha uzun süre tutuyorsa, dışkı çok uzun süre oturduğunda bağırsaklar çok fazla su emdiğinden kabızlık meydana gelebilir. Bunun nedenleri arasında obezite, stres ve kaygı, artrit veya anal bez sorunlarından kaynaklanan ağrı, tıkanıklık ve hatta bazı kanser türleri yer alır 

KEDİLER NEDEN KUSAR ? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ…


kedilerde kabızlık neden olur
Kedilerde Kabızlık ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Kedilerde Kabızlık İçin Veteriner Tedavisi

Kabızlık kedilerde yaygındır, ancak ciddi bir hastalığa işaret edebilir, bu nedenle veterinerinizle görüşülmelidir.

Kolonun uzun süreli şişmesi nedeniyle kalıcı hasar riskini azaltmak için kabızlık mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Etkili tedavi, altta yatan bozukluğu tanımlamayı ve düzeltmeyi (mümkünse), etkilenen dışkıyı gidermeyi ve nüksü önlemeyi içerir.

Kedilerde kabızlığı hemen gidermek için, veteriner hekiminiz kedinize sıvı ve / veya lavman verebilir  . Uzmanlar "Bir kediye lavman uygulamak veterinerlik işidir ve evde denenmemelidir" konusunda hemfikir. İnsanlar için tasarlanmış bazı lavman türleri aslında kediler için çok zehirlidir.

Veterinerler ayrıca kedinizin kabızlığının semptomlarını yönetmenize yardımcı olmak için ilaçlar reçete edebilir veya reçetesiz çözümler önerebilir.

Daha da önemlisi, veterineriniz kabızlığa neden olan temel sorunu belirlemeye yardımcı olabilir, böylece sadece semptomları yönetmeye çalışmak yerine tedavi edilebilir.

Uzun süreli kabızlık veya bazı kediler de konstipasyon olabilir  megakolon , kolon kas kuvvetinde bir kusurun neden olduğu büyütülmüş bağırsak olabilir. Tıbbi tedaviye yanıt vermeyen kronik kabızlığı veya megakolonu olan kediler, kalın bağırsağın etkilenen kısmının çıkarılmasına yanıt verebilir.

Evde Kedilerde Kabızlık İçin Tedavi İpuçları Nelerdir ?

İşte kedinizin kabızlığını hafifletmek için evde yapabileceğiniz şeylerin bir listesi.

Su Tüketimini Artırın

Dehidrasyon kabızlığa katkıda bulunduğundan, daha fazla su içmek ve bol su içmek kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Kediler durgun su içmede pek iyi değildir, bu nedenle su tüketimini artırmanın ve onları iyi su dolu tutmanın en iyi yolu onları ıslak mama ile beslemektir. Bu, su alımını önemli ölçüde artırır ve kabızlık riskini önemli ölçüde azaltır.

Ayrıca, evinizin farklı yerlerine daha fazla su kasesi kurarak, evcil hayvan su çeşmelerini deneyerek, damlayan bir musluk bırakarak ve kedilerin istiridye suyu, ton balığı suyu gibi şeylerle suyu tatlandırarak kedinizi daha fazla su içmeye teşvik edebilirsiniz. veya sığır suyu. Kedinizin suyunu tatlandırırsanız, aromalı suyu sevmemesi ihtimaline karşı her zaman sade bir su kaynağı bırakın.

Yeni Bir Diyet Deneyin

Gıda alerjileri, kedilerde bağırsak iltihabına ve kabızlığa neden olabilir. Kedinizin mamasının (tavuk, kuzu vb.) Protein kaynağını değiştirmek iltihabı azaltabilir ve bağırsakların daha normal hareket etmesini sağlayarak kabızlığı azaltabilir.

Birden fazla şeye alerjisi olabilen kediler için, özel sınırlı içerikli diyetler ve hipoalerjenik diyetler de mevcuttur. Bir diyet değişikliğinin işe yaraması yaklaşık 8-12 hafta sürer, bu yüzden bu uzun vadeli yönetimin bir parçasıdır.

Kedi maması ambalajında ​​belirtildiği gibi eski mamayı yenisiyle karıştırarak önerilen geçiş dönemini izleyin.

KEDİLERDE İSHAL TEDAVİSİ NASIL OLUR ? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ…

Kedinizin Sağlıklı Kilo Vermesine Yardımcı Olun

Kedilerde obezite bağırsak iltihabına neden olur ve bu da bağırsaklarda işlerin yavaşlamasına neden olur. Daha sonra dışkıdan çok fazla su emilerek kabızlığa neden olur. Şiddetli vakalarda, karın bölgesinde o kadar çok yağ vardır ki dışkının hareketini fiziksel olarak engeller. Veterineriniz, kedinizin kilo vermesi gerekip gerekmediğini anlamanıza ve bir diyet planı oluşturmak için sizinle birlikte çalışmanıza yardımcı olabilir .  

kedilerde kabızlık
Kedilerde Kabızlık ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
 

Egzersiz ve Zenginliği Artırın

Egzersiz, kabızlığı tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olan bağırsakların normal hareketini desteklemeye yardımcı olabilir. Kedi oyuncakları, kedi ağaçları, pencere koltukları ve sizinle daha fazla oyun zamanı gibi şeylerle kedinizi daha aktif olmaya teşvik edin. Egzersiz aynı zamanda kedinizin zenginleşmesine ve kaygısının azalmasına yardımcı olacak ve kilo vermeye yardımcı olacaktır.

Stres ve Kaygıyı En Aza İndirin

Kediler, rutinleri bozulduğunda kolayca strese girebilirler . Evde yeni bir evcil hayvan sahibi olmak veya taşınmak gibi daha belirgin bir neden olabilir veya programınızdaki bir değişiklik, yakındaki inşaat gürültüsü veya mahallede havlayan yeni bir köpek gibi daha az belirgin olabilir.

Bazen bir kedinin değişikliklere alışması zaman alır. Ancak sakinleştirici feromonlar (Feliway), takviyeler (Zylkene ve Solliquin yaygın olarak kullanılır), şifalı bitkiler ve / veya ilaçlar gibi şeyleri kullanarak stresi ve endişeyi azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.

Daha Fazla Çöp Kutusu Ekleyin

Kediler, çöp kutuları konusunda oldukça titiz davranabilirler. Bir çöp kutusunun yerini veya hatta kutu veya çöpün türünü beğenmezlerse, onu çok fazla kullanmayabilirler ve bu da kabızlığa neden olabilir. Kedinizin olduğundan en az bir tane daha çöp kutusuna sahip olmalısınız ve evinizin her katında en az bir çöp kutusu bulunmalıdır. Kedinizin neyi sevdiğini bulmak için farklı türde kutular ve çöpler denemeniz gerekebilir.

Fiber veya Probiyotikleri Deneyin

Probiyotikler, sağlıklı bağırsakları desteklemeye yardımcı olan "iyi bakterilerdir". Sağlıklı bağırsaklar dışkıyı normal şekilde hareket ettirecek ve dışkıyı yumuşak tutarak kabızlığı önleyecektir.

Lif, iyi bakterileri besler ve bağırsaklarda normal hareketin desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca bağırsaklarda daha fazla su tutmaya yardımcı olabilir, bu da kabızlığı tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olur.

Farklı lif türleri vardır, bu nedenle en iyi olanı kedilere göre değişir. Bazı yaygın kaynaklar Psyllium kabuğu (Metamucil) ve buğday kepeğidir. Konserve kabak sıklıkla kullanılır, ancak aslında çok az lif ve çok fazla şeker içerir, bu nedenle çoğu kedi için en iyi seçim değildir.

Ancak   uzmanlar  “Kedilerin gastrointestinal sistemi insanlardan biraz farklıdır, bu nedenle yüksek lifli diyetler her zaman kabızlığa yardımcı olmaz” bilgisinde hemfikirler.. Aslında, bazen düşük lifli bir diyet daha iyi sonuç verir. “Çoğu sorunun nedenine bağlı. Anlaşılması gereken önemli şey, genellikle kabızlığın altında yatan bir neden olduğu ve kedinin bunu anlamasına yardımcı olması için bir veterinere götürülmesi gerektiğidir. "

Veterinerinize Müshiller Hakkında Sorun

Reçetesiz satılan ürünler kabızlık semptomlarını tedavi edebilir, ancak kedinize yeni takviyeler veya ilaçlar vermeden önce veterinerinize danışın.

Farklı şekillerde çalışan birkaç tür müshil vardır. Reçetesiz satılan seçeneklerin çoğu, vücudun bağırsaklara daha fazla su çekmesine neden olarak çalışır, bu da dışkıyı yumuşatmaya ve böylece daha kolay geçmesine yardımcı olur.

Bağırsaklara su çektikleri için müshiller, altta yatan kronik hastalıkları olan kediler için diğer semptomları daha da kötüleştirerek dehidrasyona neden olabilir. Kediniz için iyi bir seçenek olup olmadıklarını veterinerinize sormalısınız.

Miralax (PEG 3350), kabızlığı olan kedilerde yaygın olarak kullanılır ve Colace (docusate) da bir seçenektir. İnsanlar için tasarlanmış diğer müshiller kedilerde sorunlara neden olabilir.

Laxatone gibi yağ veya gres bazlı müshiller yalnızca bir veteriner tarafından tavsiye edilirse kullanılmalı ve bir kedinin yiyeceklerinden besinleri alma kabiliyetini etkileyebilecekleri için uzun süreli kullanılmamalıdır.

Kedinizi Kabızlık İçin İzleyin

Kedinizin dışkılama sıklığını ve dışkı kıvamını başlangıçta en az haftada iki kez ve ardından haftalık veya iki haftada bir izleyin.

Çok sert, kuru dışkı fark ederseniz veya kedinizin dışkılama sırasında gerildiğini fark ederseniz, veterinerinize başvurun. Diğer kabızlık belirtilerinden herhangi birini izleyin ve özellikle ishal fark ederseniz, veterinerinizle iletişime geçin, çünkü bu hızla dehidrasyona neden olabilir 

NOT : BU YAYIN BİLGİLENDİRME AMAÇLI OLUP HERHANGİ BİR KESİN TEDAVİ ÖNERİSİ İÇERMEZ. KEDİNİZE EN UYGUN TEDAVİ YÖNTEMİ İÇİN VETERİNERİNİZE BAŞVURUN. VETERİNERİNİZE DANIŞMADAN HERHANGİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ UYGULAMAYIN.


55 KEDİ TÜRÜ VE ÖZELLİKLERİNİ  ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ…



Kedilerde Kabızlık Neden Olur ? Kedilerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir ? Kedilerde Kabızlık Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar