Gıda Boyası Neyden Yapılır, Sağlığa Zararlı mıdır ?

Gıda Boyası Neyden Yapılır, Sağlığa Zararlı mıdır ?

                                       

Bu içeriğimizde Gıda Boyası Nedir ? Gıda Boyası Neyden Yapılır ? Gıda Boyası Sağlığa Zararlı mıdır ? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. >>>

Gıda üreticileri , en sevdiğimiz gıdaların çoğunu renklendirmek için bin bir farklı yol kullanıyor. Bununla birlikte, tüm gıda boyaları iki geniş kaynaktan gelir. Doğal renklendirme genellikle bitkilerden, hayvanlardan ve diğer organik maddelerden gelir. Yapay renkler ise genellikle petrol bazlıdır ve laboratuvarda karıştırılma eğilimindedir. 

Doğal gıda boyası yemek için güvenlidir ve çok fazla işlenmiş gıda tüketmekten kaçınmak için yapay gıda boyası yerine kullanılabilir. Doğal boyalar yüzyıllardır gıdaları renklendirmek için kullanılmıştır. En yaygın doğal gıda boyalarından bazıları karotenoidler, klorofil, antosiyanin ve zerdeçaldır . Artık birçok yeşil ve mavi yiyeceğin rengi için matcha, siyanobakteriler veya spirulina var .

Gıda boyasının tam olarak neyden yapıldığını anlamak, çok sayıda seçenek olduğundan genellikle çok zordur. Pek çok şey, renklendirmenin ne için kullanıldığına bağlıdır. Ev aşçıları için mevcut olan pigmentler genellikle üreticiler tarafından kullanılanlardan farklıdır ve renkler unlu mamuller için tasarlanır ve şekerlemeler genellikle etler, paketlenmiş meyveler için kullanılanlardan oldukça farklıdır. 

Bununla birlikte, genel olarak, tüm gıda boyaları iki geniş kaynaktan gelir. Doğal olarak elde edilen renkler bitkilerden, hayvanlardan ve diğer organik maddelerden gelir. Öte yandan kimyasal renkler genellikle kömür veya petrol bazlıdır ve laboratuvarlarda birçok yapay işlem kullanılarak mükemmel bir şekilde karıştırılma eğilimindedir.

Belirli bir rengin geçmişinin özelliklerini bilmek en iyi ihtimalle kesin değildir. Farklı ülkelerin farklı etiketleme, adlandırma ve tanımlama gereksinimleri vardır, bu da belirli renklendirici maddelerin evrensel olarak nasıl sınıflandırılacağını bilmeyi zorlaştırır. Yasalar ayrıca, gıdalara hangi tür katkı maddelerinin eklenmesinin "güvenli" olduğu konusunda da değişiklik gösterme eğilimindedir. Bu engellere rağmen, biraz araştırma en azından bazı temel bilgilerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olabilir ve birkaç genel kural kapsamlı rehberlik sağlayabilir.

Gıda Boyası Neyden Yapılır, Sağlığa Zararlı mıdır ?

                                                

Temel Sunum

Çoğu gıda boyası, toz veya sıvı olarak paketlenmiştir. Tozlar tipik olarak, topaklanmayı önleyen ve gücü uzatan renklendirici kristallerin ve diğer koruyucuların bir kombinasyonudur. Bunlar, yapılırken doğrudan gıdalara eklenebilir, ancak genellikle onları etkinleştirmek için biraz su gerektirir. Öte yandan, sıvı versiyonlar çoğu durumda zaten su içerir, ancak bunlar aynı zamanda çözünebilir yağdan da oluşabilir. Her iki versiyon da çok konsantre olma eğilimindedir, bu da aşçıların genellikle doğru tonu elde etmek için ne kadar ekleyeceklerini denemeleri gerektiği anlamına gelir.

Doğal Kaynaklar

Bir noktada, tüm gıda boyaları renklerini doğal kaynaklardan almıştır. "Doğal" geniş bir terimdir, ancak genellikle doğada mevcut olan her şeyi kapsar. Bitkiler, özellikle çiçekler ve kökler, böcekler, kayalar ve bazı toprak bileşenleri çok yaygın örneklerdir. Doğal dünya, günümüzün ticari renklendirme ve boyalarının çoğunun ortak kaynağı olmaya devam ediyor.

Achiote bitkisinin canlı tohumları, örneğin kırmızı renklendirme yapmak için sıklıkla kullanılır, ancak mürver ve pancarın suları da popüler seçimlerdir. Sıkıştırılmış haşhaş yaprakları ve safran dalları turuncu bir ton oluşturmak için kullanılabilir ve sarı genellikle zerdeçal baharatından gelir. Yeşili oluşturmak genellikle nispeten kolaydır, ancak bazı yaygın kaynaklar algler ve deniz yosunudur . İndigo bitkisinden ve kelebek bezelyeden elde edilen özler mavi bir renk oluşturacaktır. Kahverengiler, siyahlar ve diğer "bileşik" renkler genellikle farklı doğal tonların bir arada harmanlanmasıyla yapılır.

Bitki bazlı tonlarla ilgili en büyük sorunlardan biri, zamanla solmaları ve solmaz olmalarıdır. Kasede parlak ve canlı görünen şey, diğer malzemelerle karıştırıldığında ancak çok hafif görünebilir. Bu, birçok üreticinin, bazıları böcek dünyasından gelen daha güçlü doğal kaynaklar aramasına yol açtı. Canlı kırmızı bir renge sahip olan karminik asidi serbest bırakmak için böcekler gibi bir dizi pullu böcek ezilebilir. Mor tonların yaratılmasında tropikal böcekler de kullanılmıştır.

Yapay ve Kimyasal Türevler

Çoğu durumda renkleri sentetik olarak oluşturmak daha ucuzdur. Bir dizi kimyasal reaksiyon , gıdaları doğal bileşiklerden daha güçlü ve daha uzun ömürlü bir şekilde renklendirmek için kullanılabilecek renkli yan ürünleri açığa çıkaracaktır. Kömür katranının yakılması, sıcaklık ve yanma süresine göre manipüle edilebilen bir renk yelpazesi oluşturmanın en kolay yollarından biridir. Her ikisi de petrol yan ürünleri olan tartrazin ve eritrosin benzer şekilde esnektir ve birçok farklı renk kombinasyonunun temelini oluşturur.

Renklendirme Türüne Göre Etki

Bir gıda boyasının içerdiği pek çok şey, "türüne" veya temel sınıflandırmasına da bağlı olabilir. Tüm pigmentler "göller" veya "boyalar" olarak ikiye ayrılabilir. Göl renkleri yağda çözünmez ve tipik olarak dağılımla renklendirilir. Bunlar en çok toplu üretilen şekerler, kek karışımları ve farmasötik ilaçların kaplamaları gibi "yığın" gıdalarda yaygındır. Boyalar ise tipik olarak bakkallarda ve ev aşçıları için diğer özel pazarlarda satılan gıda boyası şişelerinde bulunanlardır. Boyalar ayrıca suda çözünme eğiliminde olduklarından içeceklerde ve unlu mamullerde en yaygın olanıdır. Üreticiler tipik olarak hem verimli hem de yapılan ürün tipine uygun bir renklendirme kaynağı seçerler.

Sağlık ve Güvenlik Endişeleri

Gıda güvenliği uzmanları, doğal ve kimyasal renklendirici maddeler hakkında birçok endişeyi dile getirdi. En büyük endişelerin çoğu, büyük miktarlarda tüketildiğinde astıma ve diğer solunum problemlerine neden olduğu gösterilen kömür katranı türevleriyle ilgilidir. Renk gücünü mühürlemek için kullanılan diğer kimyasallar, özellikle çocuklarda belirli kanserler, kalp sorunları ve davranış sorunları ile ilişkilendirilmiştir - ancak yine, çoğu çalışma uzun süre uzun süre maruz kalmaya odaklanmaktadır. Araştırmacılar, sınırlı miktarların herhangi bir ciddi tehdit oluşturmadığı konusunda hemfikirdir, ancak pek çok şey bilinmemektedir. Alerjiye eğilimli veya özellikle hassas sistemlere sahip kişiler, çok sınırlı maruziyette bile genellikle kötü reaksiyonlar yaşarlar.

Devlet Düzenlemeleri

Dünyadaki çoğu hükümet, insan tüketimine yönelik gıda boyalarında kullanılabilecek madde türlerini sınırlandırmaktadır. Farklı ülkeler, renkler için farklı etiketleme sistemlerinin yanı sıra izin verilen bileşenlerle ilgili farklı kurallara sahiptir. Bu, gıda boyasına neyin dahil edilip neyin dahil edilemeyeceğine dair temel genellemeler yapmayı bile zorlaştırıyor. Ancak, düzenleyici kurumlar genellikle kuralları konusunda açıktır ve genellikle bir dizi tüketici sorusunu yanıtlamaya isteklidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar