Ciltte Siyah Lekeler Neden Olur ? Siyah Lekeler Nasıl Tedavi Edilir ? >>>

Siyah lekeler -çiller- , diğer renkli çiller gibi tekrar tekrar güneş ışığına maruz kalmadan kaynaklanır . Çiller, çevredeki cildin rengine bağlı olarak siyah, kahverengi, kırmızımsı veya sarı olabilir. Çiller genellikle daha fazla güneşe maruz kaldıktan sonra koyulaşır ve kış aylarında olduğu gibi daha az maruziyetle hafifler.



Ciltte Siyah Lekeler Neden Olur ? Siyah Lekeler Nasıl Tedavi Edilir ? >>>

Çiller, daha açık tenli ve sarı veya kızıl saçlı insanların derilerinde küçük melanin lekeleridir . Açık tenli insanlar genellikle yeterli melanin üretmezler, bu nedenle güneş ışığına maruz kaldığında cilt eşit renk vermez. Güneş cilde nüfuz ettiğinde melanositler aktive olur ve baskın melanokortin-1 reseptörü MC1R gen varyantı nedeniyle çiller oluşur. Çil eğilimi genetiktir ve genellikle ailelerde görülür.

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK KOJİK ASİT NEDİR NE İŞE YARAR ? KOJİK ASİT LEKELERİ AÇAR MI ? ÖĞRENEBİLİRSİNİZ >>>

İki tür çil vardır: ephelides veya basit çiller ve lentiginler veya güneş yanığı çilleri. Siyah çiller, bronzlaşırken cildin yaptığı gibi melaninin koyulaştığı bir yaz güneşe maruz kaldıktan sonra genellikle bronz veya açık kahverengi olan basit çiller olabilir. Bu tür çil, daha soğuk aylarda veya güneşe maruz kalmaktan kaçınıldığında genellikle daha açık bir renge dönüşür. Ephelides küçük, yuvarlak ve tek tiptir.

Ciltte Siyah Lekeler Neden Olur ? Siyah Lekeler Nasıl Tedavi Edilir ? >>>



Lentijinler daha büyük ve düzensiz sınırlarla daha koyu olma eğilimindedir ve siyah çiller -lekeler- olarak görünebilir. Vücudun bu bölgeleri şiddetli güneş yanığına daha yatkın olduğundan omuzlarda ve üst sırtta daha sık görülürler. Solmaya eğilimlidirler, ancak değişmedikleri sürece, ephelides kadar zararsızdırlar. Siyah çiller ayrıca erişkinlerde de zararsız olan karaciğer veya yaşlılık lekeleri olarak gelişebilir .

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK EVDE KOLAY YÖNTEMLERLE UYGULAYABİLECEĞİNİZ DOĞAL YÜZ MASKELERİNİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ >>>

Çilli insanlar güneş yanığı ve cilt kanserine karşı oldukça savunmasız olan cilde sahiptir . Çillerin kendileri zararsız olsa da, görünümlerindeki herhangi bir değişiklik kontrol edilmelidir. Deri kanseri genellikle bir köstebek veya çilde düzensizlik, yeni bir büyüme veya iyileşmeyen bir yara gibi cildin görünümünde bir değişiklikle kendini gösterir. Şüpheli benler veya çiller bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Genetik olarak yatkın insanların çillerden kaçınmasının tek yolu güneşe maruz kalmaktan tamamen kaçınmaktır. Yüksek faktörlü bir güneş koruyucu sürmek , çillerin üretiminin bastırılmasına yardımcı olacaktır, ancak tamamen değil. Güneşe maruz kalacak olan herkes cildi cilt kanserinden korumak için yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanmalıdır. Görünüşlerini azaltmak isteyen çiller için, onları hafifletmek için güvenli yöntemler vardır.

Güneş bronzlaşması siyah çillerin nedeni olabilir.

Yüksek faktörlü bir güneş koruyucu sürmek, çillerin bastırılmasına yardımcı olabilir.

Görünüşte değişen çiller bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Benler kanserli olabilir ve çıkarılması gerekebilir.

Not: Bu yayın bilgilendirme amaçlı olup, hiç bir şekilde bir tedavi önerisi ya da yöntemi içermez. Size uygun en  iyi tedavi yöntemini doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar