Akhal Teke Atı Genel Özellikleri Nelerdir ?

Akhal Teke Atları Genel Özellikleri Nelerdir ?


Bu yayınımızda
Akhal Teke Atları Genel Özellikleri Nelerdir ? Akhal Teke Atları Hakkında Bilgi ? Akhal Teke Atlarının Tarihi Ve Kökeni Nedir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. >>>

Günümüzde “dünyanın en güzel atı” diye bir yazı gördüyseniz büyük ihtimal nam-ı diğer akhal teke atından söz ediliyordur. Elbette güzellik görecelidir, herkese göre güzellik kavramı değişebilir.

“Çölün hediyesi” olarak anılmakta olan akhal teke dayanıklılık ve hız için geliştirilmiştir. Bazı biniciler bu ırkı işe yaramaz bulmaktadır ve iyi bir binicilik atının standartlarını karşılamadığını düşünmektedirler. Diğerleri ise akhal tekeyi at dünyasının sanat eseri olarak kabul ediyor; nedeni ise  görünüşü ve adımlarıyla çok ağırbaşlı ve zarif oluşlarındandır. Düşünceniz ne olursa olsun, Akhal Teke, dünyanın en eşsiz ve etkileyici at ırkları arasındadır ve popülaritesi giderek artmaktadır. Yakın zamana kadar, ana vatanı olan Türkmenistan dışında bilinmiyorlardı. Fakat şimdi, dünya çapında tahmini 3.500 akhal teke atı bulunmaktadır, Kuzey Amerika’da bile yüzlerce bu tür bulunmaktadır. Kuşkusuz güzel at denildiğinde ilk akla gelen bu türdür.


akhal-teke-atlarinin-kökeni
Akhal Teke Atlarının Tarihi ve Kökeni

Akhal Teke Atlarının Tarihi ve Kökeni Nedir ?

Akhal Teke, muhtemelen daha çok bilinen sıcakkanlı bir ırk olan Arap atları ile aynı ortak atalardan gelmekte olan eski bir ırktır. Türkmenistan’ın çoğunu kapsayan Kara Kum çölünde, bu cinsin az su ve yiyecek kaynaklarının yanı sıra aşırı sıcağa ve soğuğa tahammül etmek zorunda kaldığı bilinmektedir. Akhal Teke atları, hayatta kalabilmek adına göçebe insanlarla birlikte yaşadılar.

İngiliz Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Arap Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Falabella Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Midilli Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Akhal Teke Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Türkmenistan’ın 1880’lerin sonlarında katıldığı Rusya’da Akhal Teke atlarının ilk resmi üretim çiftlikleri kurulmuştur. Akhal teke Irkını iyileştirmek amacıyla Safkan İngiliz atlarıyla çiftleştirilerek güçlendirilmeye çalışılmışlardır fakat bu çaba başarısız olmuştur.

Bu atlara (ve genel olarak atçılığa) olan ilgi, Sovyet Rusya’nın ilk günlerinde olan kargaşa ortamında azalmıştır ve sayıları giderek azalmıştır. Fakat, son on yılda serbest piyasa ortamıyla, ülkede daha fazla Akhal Teke satın alınıyor ve yetiştiriliyor.

Irk kendi adını hem yetiştiği yer, hem de yetiştiricilerinden almaktadır. Akhal, Kopet Dağları’nda bir vahadır; atları yetiştiren Türkmen savaşçıları sebebiyle de bu ata Akhal Teke denilmiştir. Irka en yakın akrabaları Massaget, Parthian, Nisean ve Turkmene olarak bilinmektedir.

Akhal Teke Atları Genel Özellikleri Nelerdir ? 

Akhal-Teke cinsi belirgin bir şekilde ince kemikli ve düz kaslıdır. Vücudu – ince karnı ve keskin göğsüyle – genellikle tazı ya da çitayla karşılaştırılmaktadırlar. Bazılarının geyik burunlu gibi görünmesine rağmen yüz profili düz ya da hafif dışbükeydir. Neredeyse düşük veya badem şeklinde gözlere sahip olabilir. Uzun, ince kulakları, uzunca sırtı, eğimli omuzları, düz bir krupesi ve de diğer birçok ırkla kıyaslandığında uzun ve oldukça yüksek bir boynu vardır. Yelesi ve kuyruğu seyrek ve ince tüylü olma eğilimindedir ve ön yüzü yoktur. Genel olarak, bu zarif at, nezaket ve uzun ömürlü bir görünüm vermektedir. 

Akhal Teke Atları Genel Özellikleri Nelerdir?


Akhal Teke Atı Donları ve Nişaneleri Nelerdir ?

Akhal Teke atlarının derileri oldukça incedir ve oldukça iyidir. Birçoğu seyreltme geni taşır – bu sebeplten ötürü palomino, cremello ve perlino donları ile doğmalarına neden olur. Bazı atların açık mavi gözleri bulunmaktadır. Doru, izabel, kır, kula, şampanya, yağız ve diğer tüm donlarda görülür.

Akhal Teke Atı Boyu ve Ağırlığı Nedir ?

Akhal Teke, vücut yapısı ortalama olarak 1.50 – 1.72 cm  boyunda ve de 400 ile 500 kg. ağırlığı arasındadır.

Akhal Teke Atları Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama olarak yaşam süresi yaklaşık 20 yıldır.

Akhal Teke Atlarının Kullanım Alanları Nelerdir ?

Akhal Teke atları aslen Türkmenistan’ın göçebe kabileleri tarafından nakliye için kullanılıyordu; hızları ve dayanıklılıkları baskınlar sırasında tercih edilmelerini sağlamıştır. Günümüzde ise, terbiye, gösteri, uzun mesafe yarışı ve zevk için kullanılıyorlar. Günümüzde Rusyada Akhal Teke, refahı ve duruşu gösteren bir statü sembolüdür.

Akhal Teke Atının Benzersiz Özellikleri

Akhal Teke’nin en belirgin özelliklerinden ilki kuşkusuz ki parlak metalik görünümüdür.

Narin yürüyüşleri ise bu atı sevenler için büyük önem taşımaktadır. Akhal Teke’nin mizacı da dikkat çekicidir. Sadakat ise güçlü bir özelliğidir; birçok işletme sahibi, onları yoğun bir şekilde “tek kişilik” atlar olarak nitelendirmektedir. Çok hassas olma eğiliminde olmalarına karşın, aynı zamanda da çok keskin ve oldukça zekidirler.

İngiliz Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Arap Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Falabella Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Midilli Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Akhal Teke Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Akhal Teke Atları Genel Özellikleri Nelerdir ? Akhal Teke Atları Hakkında Bilgi ? Akhal Teke Atlarının Tarihi Ve Kökeni Nedir ? 

Yorum Gönder

0 Yorumlar