Falabella Atları Genel Özellikleri Nelerdir ?

falabella-atları
Falabella Atları Genel Özellikleri Nelerdir ?


Bu yayınımızda Fabella Atları Genel Özellikleri Nelerdir ? Akhal Teke Özellikleri Nelerdir ? şeklindeki sorulara cevap bulabilirsiniz. 

Arjantin’de yetiştirilen dünyanın en küçük at ırklarından biriside falabella ırkıdır. Az bulunan bir ırk oluşu ve küçük cidagosu gibi özellikleriyle saf gen havuzunu sürekli koruyabilmektedirler. Falabella atlarının dünyadaki sayıları toplamda birkaç bin kadardır. Falabella atlarının tarihi ile ilgili kaynaklar bazı kitaplardaki söylencelere dayanmasına rağmen genel görüş olarak 15. yüzyılda sömürgeci yerleşimcilerin Arjantin’e gelirken yanlarında getirdikleri Endülüs ve İspanyol Barb atlarının soyundan geldiği düşünülmektedir. Bir süre yerli halklarla savaşan yerleşimciler birçok bölgede mağlup olmuşlardı. Ellerinde bulunan atlar ise doğaya, dağlara kaçtı. Yüzyıllarca dağlarda Pampa denen kurak arazilerde doğal ortamlarında yaşayan fabellaların bir bölümünün boylarında kısalma meydana geldi.

İngiliz Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Arap Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Falabella Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Midilli Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Akhal Teke Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Falabella atları cana yakın olmaları nedeniyle çocuklara iyi arkadaştırlar. Sakindirler ve çabucak öğrenirler. Falabella atları öğretilmeye çalışılan bir hareketi birkaç saat içerisinde unutmayacak biçimde öğrenebilirler. Zeki, onurlu ve itaatkârdırlar. Evcil hayvan olarak ev ortamında rahatlıkla kullanılabilirler. Beslenmeleri de oldukça  kolaydır. Boylarından beklenmeyecek oranla çok güçlüdürler ve yüksek sıçrama yetenekleri vardır. Ufak bir attan beklenen her şeyi yapabilirler. Doğum sırasındaki tayların yükseklikleri 30 – 60cm. arasında olabilir. 3 yaşında gelişimlerini tamamlayarak boy uzamaları duran A Class atların ortalama cidago yükseklikleri 86,4cm. dolaylarındadır. Daha önce melezlenmiş oldukları Arap, Morgan, Thoroughbred gibi çeşitli at ırkları ile tipik benzerlikleri bulunabilir.

Falabella at ırkı birçok farklı alanda kullanılabilmektedir. Pony kulüplerde, atlı sirk ve gösterilerde, hayvanat bahçelerinde, fuarlarda, ev hayvanı olarak ve görme engellilerde rehber olarak kullanılabilmektedirler.

falabella atı
Falabella Atları Genel Özellikleri Nelerdir ?


1870 yılında güney Buenos Aires civarındaki dağlarda Britanyalı göçmen Patrick Newell tarafından yılkılar arasında görülerek yakalandı. O dönemlerde en küçükleri seçilerek üretilmeye başlandı. Bu seçici üretim sonucu birkaç sene içerisinde küçük bir sürü oluştu. Sürüyü oluştururken Arap, Amerikan Quarter Atı, Appaloosa, Pinto ve Thoroughbred gibi farklı at ırkları ile melezleme denemeleri yaptı. Bu Büyük cidagolu olanları bir süre sonra Arjantin’in ulusal mirası olarak görülen Criollo atları olarak isimlendirilen bu atların özellikle pinto (alaca) ve Appaloosa (benekli) donları tercih edildi. 

Çalışmalarını belirli bir düzeye kadar getiren Patrick Nevell’in ölümünün ardından manevi oğlu Juan Falabella’ya bıraktı. Juan, bu çiftliğe Falabella çiftliği adı verdi ve o da ölümüne kadar birlikte beraber büyük bir özveri ile yaptığı çalışmalar sonucunda Julio, hemen tüm donlardan oluşan bir sürü ortaya çıkardı 

1960 yılından itibaren Julio Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok farklı ülkeye Falabella atlarını ihraç ediyordu. Bu sırada National Geographic dergisi başta olmak üzere birçok atçılık dergisinde bu atlarla ilgili haberler çıkmaya başladı. Böylelikle Falabella atlarının namı tüm dünyaya yayıldı. Çiftliğinde cidagoları ortalama 70cm. olan ve hemen hemen tüm donlardan yüzlerce küçük at yetiştirmeye başladı. 1970’li yıllarda küçük miktarlarda ihraç edilen bu atlar film artistleri, soylular ve zenginler gibi birçok insan bu atlardan satın almaya çalışıyordu. Bu talep nedeniyle atların fiyatları da çok yükseldi. En iyi ve en renkli atlar ABD’ne ve başka ülkelere gönderildi.

ABD’ne ihraç edilen en iyi Falabella atlarından birisi 1964 doğumlu Kaliforniya’da bulunan Regina Winery (Regina Şarap Çiftliği)’ye götürülen siyah leopar desenli benekli Chianti adlı aygırdı. Chianti çabucak popüler oldu ve hakkında birçok gazete ve dergide haberler çıktı. Birçok tay verdi. Chianti böylece bir ABD’de bazı benekli Falabella atlarının başlangıç pedigreesi oldu. 1968’de doru donlu Juancito 168 doğdu. Günümüze kadar gelen ana hatlardan birisi oldu.

Bir başka ünlü pediree de 1976 doğumlu 78.7cm. cidagosu bulunan Toyland Zodiac adlı benekli aygırdır. Bu aygırlar gibi farklı birçok aygır da kendi ülkelerinde beğenilen pedigreeleri oluşturmaktadır. Bu atların hemen hemen hepsinin aygır kayıtları mevcuttur. Yalnızca Falabella Küçük Atları Derneği (Falabella Miniature Horse Association - FMHA) kayıtlarında 1500’den fazla aygır kaydı bulunmaktadır.

1970 – 1980 yılları arasında Arjantin’de Buenos Aires sokaklarında evcil hayvan olarak sokaklarda fazlaca Falabella atları görünmekteydi. Hatta bu dönemde ABD’de Beyaz Sarayda’da birkaç Falabella atı görülmeye başlanmıştır.  

Tüm dünyadaki küçük atlar Falabella ırkı değildir. Falabella olabilmesi için Arjantin orijinli olması ve 1980 yılında kurulan Falabella kayıtlarını karşılayan üç kuruluşun da kayıtlarında yer alması gerekmektedir. Bunlar Arjantin Falabella Atları Derneği (Asociacian de Criadores de Caballos Falabella – ACCF), Falabella Minyatür Atlar Derneği (Falabella Miniature Horse Association - FMHA) ve Amerika Minyatür Atları Derneği (American Miniature Horse Association - AMHA). ABD dâhil diğer ülkelerin tamamındaki Falabella atları dernekleri bu dernek orijinli atları kullanmaktadırlar.

İngiliz Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Arap Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Falabella Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Midilli Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Akhal Teke Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>


Fabella Atları Genel Özellikleri Nelerdir ? Akhal Teke Özellikleri Nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar