Arap Atı Genel Özellikleri Nelerdir ?

arap atı cinsi
Arap Atı Genel Özellikleri Nelerdir ?


Bu yayınımızda Arap Atı Genel Özellikleri Nelerdir ? Arap Atının Kökeni Nedir ? Arap Atının Boyu Ne Kadardır ? Arap Atı Renkleri Nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.>>>

Arap atı nedir ? Arap atı, en eski resmi ırk kaydı olan, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan dünyanın en eski ve güzel at ırkların sadece birisidir. Etkileyici güzelliği ve mizacı, onu çağlar boyunca popüler bir at haline getirmiştir. Arap atları var olan hemen hemen her hafif at türüne zarafet, ruh ve zekâ konusunda katkıda bulunmuşlardır. Birçok pony ve sıcakkanlı atların atası Arap atlarıdır. Dünyanın her tarafındaki at meraklıları, bu çok yetenekli, sağlıklı ve sadık arap atı ırkına hayrandır.

Arap atları, güç ve hız için oldukça uygun bir vücuda sahiptir. Kafası oldukça zarif görünümlü, profilden iç bükey ve kama (V) şeklindedir. Sırtları ise kısa ve kusursuzdur, eğimli omuzları ve güçlü bacakları belirgin özelliklerindendir. Bu atlar, incelikleri, güçleri ve çeviklik ile zarafetleri ile ün salmışlardır.

İngiliz Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Arap Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Falabella Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Midilli Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Akhal Teke Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Arap Atı, doru, kır, al, yağız ve kırçıl donlarında olur. Arap atlarının çoğunlukla hepsinde baş ve ayaklarında beyaz nişaneler bulunmaktadır

Arap Atlarında, boz, cremello, palomino, kula gibi donlarda olmazlar çünkü safkanlar seyreltme (dilution) genleri taşımamaktadırlar. Bununla birlikte, arkeolojik kanıtlar eski zamanlarda bunun gibi farklı donlarda Arap atlarının da var olduklarını ortaya koymaktadır. Sabino – vücut ve saçta olan bir beyaz gen türü – şu an saf Arap atlarında görülen tek benekli dondur.

Arap Atları birçok donda görülebilmesine karşın asıl donları yağızdır. Koyu renkleri, onları sert çöl güneşine karşı korumaktadır.

Arap Atının Boyu Ne Kadardır ?

Arap atlarının boyları , birçok at ırkına kıyasla daha küçüktür, 1,4 ila 1,52 metre arasında bir cidago yüksekliğine sahiptir. İnce ve orta kemikli olanları 360 ila 450 kg. ağırlığındadırlar. Bazı Polonya kökenli Arap atlarında ise 1,6 metre yüksekliğindedir. Bu atlar farklı fiziksel özelliklere sahip olsalar da hepsi çok zarif görünümlüdür.


arap atı genel özellikleri
Arap Atının Genel Özellikleri Nelerdir ?

Arap Atlarının Karakteristik Özellikleri Nelerdir ?

Birçok özellik Arap atlarını diğer ırklardan farklı kılmaktadır. İşte bunlardan bazıları:

  • Bir Arap atının yürüyüşü tıpkı ingiliz atının ki gibi oldukça sağlamdır, atın nispeten küçük boyutuna rağmen çok güçlü olduğundan sağlam ve oldukça yumuşak gider.
  • Arap atları zarif boyunları ve ince ipeksi yele ve kuyruğu ile kolayca tanınabilen bir cinstir.
  • Geniş zeki gözleri ve kavisli boyunları, zarif yüzleri, safkan Arap atlarının ayırt edici özellikleri arasındadır.
  • Arap atlarının kuyrukları ise yukarıda ve çok hareketlidir. (ileri geri hareket)
  • Arap atları çabuk öğrenir, çevrelerine ve insanlara duyarlı hayvanlardır.
  • Arap atları Trakehner’den Fallabella’ya kadar günümüz at familyasının atalarıdır.
  • Arap atları, diğer at ırklarına nazaran küçük omuzlara sahiptir.
Yetiştiriciler, Arap atlarının kan hattını saf tutmaya özen göstermektedirler. Seyreltme ne kadar az olursa olsun, başka bir cinsin kanı ile melez olan hiçbir at Arap atı olarak kaydedilememektedir.

arap atı özellikleri
Arap Atı Genel Özellikleri Nelerdir ?

Arap Atının Kökeni Nedir?

Arap atının kökeni Orta Doğu çöllerine uzanmaktadır ve uzmanların çoğu bu atın Arap Yarımadası civarında ortaya çıktığı konusunda görüş birliğine varmıştır. Bedevi kabilelerinin Arap atları ile ortak tarihleri milattan önce 3000 yılına kadar gider. Bu ırkın soy ağacı titiz bir şekilde kayıtlarda yer almaktadır.

Arap atları dayanıklılığı içinde yaşadıkları sert çöl iklimi bir sonucudur. Bedeviler bu atları ulaşım, yük taşıma ve savaş atı olarak kullanıyorlardı. Bu etkileyici atlar  sahipleri için çok değerliydi. Dayanılmaz çöl sıcaklarından ve soğuk çöl gecelerinden, dışarıdan gelebilecek hırsızlık ve diğer tehlikelere karşı korumak için atlar bedevilerin ailelerinin çadırlarında bulunurdu. Halen Safkan Arap atlarının isimlerinde olan “kızı” ve “oğlu” anlamına gelen “Bint” ve “Ibn” kelimeleri de bu sıkı bağı yansıtmaktadır.

Cengiz Han, Napolyon, George Washington ve Büyük İskender, Arap atlarını çok seven sayısız tarihi şahsiyetler arasındadır. Yedinci yüzyılda, Hz. Muhammed’de, Arap atlarına her daim nezaket ve saygı göstermelerini, özellikle de Arap atının özelliklerini ve sürekliliğini sağlamlarını teşvik etmiştir.

İngiliz Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Arap Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Falabella Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Midilli Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Akhal Teke Atı Özelliklerine Ulaşmak İçin Tıklayınız… >>>

Arap Atı Genel Özellikleri Nelerdir ? Arap Atının Kökeni Nedir ? Arap Atının Boyu Ne Kadardır ? Arap Atı Renkleri Nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar