Köpekte Kene Nasıl Çıkarılır ? (İPUÇLARI)

Köpeklerden Kene Nasıl Çıkarılır ? (İPUÇLARI)

                               

Bu yayınımızda Köpeklerde Kene Çıkarma Nasıl Yapılır ? Köpekten Kene Nasıl Çıkarılır ? Köpeklerde Kene Nasıl Temizlenir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. 

Köpeğiniz dışarıda vakit geçiriyorsa – ve özellikle onu kampa, ormanda yürüyüşe veya gölde takılmaya götürüyorsanız – vücudunu keneler için kontrol etme alışkanlığı edinmeniz akıllıca olacaktır . Zira köpeğinizi bu durumlarda kontrol etmezseniz kendinizi köpeklerden kene nasıl çıkarılır ? gibi başlıklar arıyorken bulabilirsiniz. Köpeklerdeki keneleri temizlemek istiyorsanız Köpeğimde Kene Var Ne Yapmalıyım gibi sorularınız varsa lütfen makalemizi sabırla okuyunuz.

Keneler sadece iğrenç olmakla kalmaz, aynı zamanda Lyme hastalığı , Rocky Mountain benekli humması , ehrlichiosis ve anaplasmosis gibi hem evcil hayvanlarda hem de insanlarda ciddi hastalıklara neden olabilen bakteriyel hastalıkları da iletebilirler . Semptomlar, şiddetli zayıflık, uyuşukluk ve hatta evcil hayvanın kan hücrelerinin yok edilmesini içerebilir. Genellikle, kenelerin enfekte olması için konakçıya 24-48 saat bağlı kalması gerekir , bu nedenle düzenli kontrol yapmak önemlidir. Bu, ellerinizi ve parmaklarınızı paltoya sürterek kolayca gerçekleştirilir. Kenenin en sevdiği “kamp alanları”  boyun çevresi, kulakları (iç ve dış), gözlerinin arası ve hatta ayak parmaklarının arasıdır. Bu nedenle, aramanızda kapsamlı olun.                                                       

Köpeğinizde bir kene bulursanız, hemen temizlemeniz gerekir. Tek ihtiyacınız olan iyi bir çift ince uçlu cımbız. Lütfen şu eski usul tavsiyelerden hiçbirine kalkışmayın: sıcak kibritin ucunu uygulamak (sanırım kenenin serbest kalmasına ve çığlık atarak kaçmasına neden olur), alkolle “boğulma”, petrol jölesi ile “boğulma”, benzin (veya oje, oje çıkarıcı veya terebentin) uygulamak. Bunlar yardımcı olmaz ve aslında evcil hayvanınız için zararlı olabilir.

Köpeklerden Kene Nasıl Çıkarılır ? (İPUÇLARI)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Köpeklerde Pire Temizliği Nasıl Yapılır ?

Köpeklerden Kene Nasıl Çıkarılır, Nasıl Temizlenir ?

Köpeğinizde kene görürseniz yapmanız gerekenler:

1. Cımbızınızı kullanın (yine, ince uçlu tercih edilir), ağız-cilt bağlantısına mümkün olduğu kadar yakın olan kene üzerine kavramak için kullanın (ağız parçalarının ve kafanın deriye sıkışmasını önlemek için)

2. Köpeğinizden keneyi çıkarmak için kuvvetlice yukarı doğru çekin (bükülmeden veya sallanmadan). Ağız kısımlarını çıkarmadığınızı düşünüyorsanız, mümkünse kalıntıları tutun ve çıkarın.

3. Çıkardıktan sonra alanı ılık sabun ve su, ovalama alkolü veya iyi bir antiseptik yıkama (klorheksidin veya betadin gibi) ile iyice temizleyin. 

4. Köpeğinizden çıkarılan kene akıntılarından etkilenme ihtimaliniz çok düşük olsa da, ellerinizi de iyice yıkadığınızdan emin olun.

Kene çıkarıldıktan sonra, köpeğinizi kene kaynaklı hastalık belirtileri açısından gözlemlemek hala önemlidir: örneğin uyuşukluk, halsizlik, iştahsızlık ve/veya soluk diş etleri (açık pembe veya beyazımsı). Olağan dışı bir şeyden şüpheleniyorsanız, derhal veterinerinize başvurun.

Köpekten kene temizleme eğlenceli değildir. Bundan kaçınmanın en iyi yolu sağlam bir kene önleme stratejisidir. Çok etkili topikal ve oral ilaçlar mevcuttur (ve genellikle insanlar için toksik değildir) ve seçenekler daha iyi hale gelmeye devam eder - onları daha kolay ve daha etkili hale getirir. Hepsi tek dozda 3 aya kadar kene ve pire önleme ve kontrol sağlayan çiğnenebilir tabletler vardır. Daha yakın zamanlarda, hem kenelere hem de pirelere karşı koruma sağlayan bir kalp kurdu önleyici piyasaya çıktı - hepsi ayda bir kez oral dozla. Ormanlık alanların yakınında yaşıyorsanız - özellikle de geyiklerin ara sıra ziyaret ettiği yerlerde - veya köpeğinizle dağları veya gölü ziyaret ediyorsanız, gemide etkili bir kene kalkanı olduğundan emin olun. 

 

köpeklerde kene temizliği, köpeklerden kene nasıl çıkarılır, köpek kenesi nasıl çıkartılır, köpek kenesinden kurtulmak için,köpeklerde kene çıkarma işlemi,köpek kenesi nasıl çıkar,hayvanlarda kene temizliği

Yorum Gönder

0 Yorumlar