Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur, Nasıl Geçer ?

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonları Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir ? idrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir ?

Bu yayınımızda "kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna" yönelik akıllara gelebilecek tüm soruları detaylı olarak yanıtladık. Yayınımızı sabırla okuyarak Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu hakkında detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarına çoğunlukla idrar yolunun bir parçası olan mesaneye giren bakteriler (mikroplar) neden olur. idrar yolu enfeksiyonlarına mesane enfeksiyonları da denir. İdrar yolu enfeksiyonlarına, özellikle kadınlarda yaygındır. Kadınların yarısından fazlasının hayatlarının bir noktasında en az bir idrar yolu enfeksiyonu olacaktır. İdrar yolu enfeksiyonlarına ciddidir ve sıklıkla ağrılıdır. Ancak çoğu İYE'nin antibiyotiklerle tedavisi kolaydır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir ?

YE'ler üriner sistemin (böbrekler, üreterler, mesane ve üretra dahil) herhangi bir yerinde olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları en sık mesanede görülür. Mesanede İdrar yolu enfeksiyonlarına sistit denir. Mesanedeki enfeksiyonlar idrar yolunun üst kısmına veya böbreklere yayılabilir. Böbreklerdeki bir idrar yolu enfeksiyonlarına, "piyelonefrit" veya "pyelo" olarak adlandırılır.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Kimler Maruz Kalır ?

Kadınlar, erkeklerden 30 kat daha sık idrar Yolu Enfeksiyonları alır.  Ayrıca, İdrar Yolu Enfeksiyonları geçiren her 10 kadından 4'ü altı ay içinde en az bir tane daha olacaktır.

Kadınların idrar yolu (mesaneden idrarın vücuttan çıktığı yere giden boru) bir erkeğinkinden daha kısa olduğu için, kadınlar idrar Yolu Enfeksiyonlarına daha sık yakalanır. Bu, bakterilerin mesaneye girmesini kolaylaştırır. Bir kadının üretral açıklığı, idrar yolu enfeksiyonuna neden olan Escherichia coli (E.coli) gibi mikropların ana kaynağı olan hem vajinaya hem de anüse daha yakındır.

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

                                

Bazı Kadınlar idrar Yolu Enfeksiyonları  İçin Daha Fazla Risk Altında mı?

Evet. Aşağıdaki durumlarda idrar Yolu Enfeksiyonları  için daha büyük risk altında olabilirsiniz: 

Cinsel olarak aktifler. Cinsel aktivite, idrar Yolu Enfeksiyonlarına  neden olan mikropları vajina gibi diğer bölgelerden üretraya taşıyabilir.

Doğum kontrolü için bir diyafram kullanın veya diyaframlı veya prezervatifli sperm öldürücüler (sperm öldüren kremler) kullanın. Spermisitler, sizi İYE'lerden koruyan iyi bakterileri öldürebilir.

Hamilelik hormonları idrar yolundaki bakterileri değiştirerek idrar Yolu Enfeksiyonlarını  daha olası hale getirebilir. Ayrıca, birçok hamile kadın mesaneyi tamamen boşaltmada sorun yaşar, çünkü gelişmekte olan bebekle birlikte rahim (rahim) hamilelik sırasında mesanenin üstüne oturur. İçinde bakteri bulunan artık idrar idrar Yolu Enfeksiyonlarına  neden olabilir.

Menopozdan sonra östrojen hormonunun kaybı vajina dokusunun ince ve kuru olmasına neden olur. Bu, zararlı bakterilerin büyümesini ve bir idrar Yolu Enfeksiyonlarına  neden olmasını kolaylaştırabilir.

Bağışıklık (savunma)sisteminizi azaltabilen ve mesanenizi tamamen boşaltmayı zorlaştıran sinir hasarına neden olabilen şeker hastalığınız varsa, böbrekleriniz ve mesaneniz arasındaki idrar akışını engelleyebilecek böbrek taşı gibi herhangi bir rahatsızlığınız varsa bunlar da idrar Yolu Enfeksiyonlarına neden olabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

idrar Yolu Enfeksiyonunuz varsa, şu semptomların bazılarına veya tümüne sahip olabilirsiniz: 

  • İdrar yaparken ağrı veya yanma
  • Sık idrara çıkma dürtüsü, ancak gittiğinizde pek bir şey gelmiyor
  • Alt karnınızdaki basınç
  • Kötü kokan veya sütlü veya bulutlu görünen idrar
  • İdrarda kan. Bu, genç kadınlarda daha sık görülür. İdrarınızda kan görürseniz hemen bir doktora veya hemşireye haber verin.
  • Yorgun, titrek, kafası karışmış veya zayıf hissetmek. Bu yaşlı kadınlarda daha sık görülür.
  • Enfeksiyonun böbreklerinize ulaştığı anlamına gelebilecek ateşinizin olması

idrar Yolu Enfeksiyonlarına Ne Sebep Olur?

idrar Yolu Enfeksiyonlarına  bakteri veya nadiren mayanın idrar yolunuza girmesi neden olur. Bir kez orada çoğalırlar ve iltihaplanmaya (şişme) ve ağrıya neden olurlar. Banyoyu kullandıktan sonra önden arkaya doğru silerek idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilirsiniz. 

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

                                   

idrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir ?

idrar Yolu Enfeksiyonlu olup olmadığını öğrenmek için doktorunuz veya hemşireniz idrarınızın temiz bir örneğini test edecektir. Bu, öncelikle genital bölgenizi özel bir mendille sileceğiniz anlamına gelir. Sonra idrarınızı bir kapta orta akışta toplayacaksınız. Doktorunuz veya hemşireniz daha sonra birkaç gün sürebilen idrar Yolu Enfeksiyonu olup olmadığını görmek için idrarınızı bakteri açısından test edebilir.

Daha önce bir idrar Yolu Enfeksiyonlarına geçirdiyseniz, doktorunuz diğer sorunları ekarte etmek için daha fazla test isteyebilir. Bu testler şunları içerebilir:

  • Bir sistogram. Bu, idrar yolunuzun özel bir röntgen türüdür. Bu röntgenler, şişlik veya böbrek taşları da dahil olmak üzere herhangi bir sorunu gösterebilir.
  • Sistoskopik muayene . Sistoskop, herhangi bir problem için üretranın ve mesanenin içini görmek için doktorun üretraya koyduğu küçük bir tüptür.

idrar Yolu Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir ?

idrar Yolu Enfeksiyonu doktorunuz tarafından reçete edilen antibiyotiklerle tedavi edilir. Bir veya iki gün içinde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Bir veya iki gün sonra kendinizi daha iyi hissetseniz bile, tüm antibiyotikleri reçete edildiği şekilde almayı bitirdiğinizden emin olun.

idrar Yolu Enfeksiyonu Tedavi Edilmezse Ne Olabilir?

Hemen tedavi edilirse, bir idrar Yolu Enfeksiyonunun  idrar yolunuza zarar vermesi olası değildir. Ancak tedavi edilmezse, enfeksiyon böbreklere ve vücudunuzun diğer bölümlerine yayılabilir. Böbrek enfeksiyonunun en sık görülen belirtileri ateş ve böbreklerin bulunduğu sırtta ağrıdır. Antibiyotikler böbrekenfeksiyonlarını da tedavi edebilir.

Bazen enfeksiyon kan dolaşımına girebilir. Bu nadirdir, ancak yaşamı tehdit eder.

İdrar Yolu Enfeksiyonları Hamileliği Nasıl Etkiler?

Hamilelik sırasında hormon seviyelerindeki değişiklikler, idrar Yolu Enfeksiyonu  riskinizi artırır. Hamilelik sırasında enfeksiyonun böbreklere yayılma olasılığı daha yüksektir.

Hamileyseniz ve idrar yolu enfeksiyonlarına semptomlarınız varsa hemen doktorunuza veya hemşirenize görünün. Doktorunuz size hamilelik sırasında almanız güvenli olan bir antibiyotik verecektir.

Tedavi edilmezse, İidrar Yolu Enfeksiyonları hamilelik sırasında böbrek enfeksiyonlarına ve aşağıdakiler gibi sorunlara yol açabilir:

  • Erken doğum (bebeğin 39 ila 40 haftadan önce doğması)
  • Düşük doğum ağırlığı (doğumda 5 1/2 pounddan küçük)
  • Preeklampsi adı verilen daha ciddi bir duruma yol açabilen yüksek tansiyon.
Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
                                                 

idrar Yolu Enfeksiyonlarını Nasıl Önleyebilirim?

İdrar Yolu Enfeksiyonlarını  önlemeye yardımcı olacak adımlar atabilirsiniz. Ancak bu adımları takip edebilirsiniz.

  • Gerektiğinde idrar yapın. Üç veya dört saatten fazla idrara çıkmadan gitmeyin. İdrar mesanede ne kadar uzun süre kalırsa, bakterilerin büyümesi için o kadar fazla zaman gerekir.
  • Seksten önce ve sonra idrar yapmaya çalışın.
  • Daima önden arkaya doğru silin.
  • Günde altı ila sekiz bardak sıvı içmeye çalışın.
  • Her gün cinsel organınızın anüsünü ve dış dudaklarını temizleyin.
  • Vajinal duş almayın veya kadın hijyen spreyleri kullanmayın.
  • Çok fazla enfeksiyon alırsanız ve sperm öldüren kremler (spermisitler) kullanıyorsanız, bunun yerine farklı bir doğum kontrol yöntemi kullanmak konusunda doktorunuzla veya hemşirenizle konuşun .
  • Pamuklu bir ağ ile külot giyin. Nemi hapseden ve ıslak mayoları ve egzersiz kıyafetlerini hızla değiştiren dar pantolonlardan kaçının.
  • Duş alın veya banyoları 30 dakika veya daha kısa süre ile sınırlayın.

Kızılcık Suyu idrar Yolu Enfeksiyonunu Önlemeye Yardımcı Olabilir mi?

Belki. Kızılcık suyunun veya ürünlerinin idrar yolu enfeksiyonunu önleyip önlemediği veya tedavi edip etmediği üzerine yapılan araştırmalar, karışık sonuçlar göstermektedir.

Kızılcık, bakterilerin idrar yolu duvarındaki hücrelere yapışmasını ve enfeksiyona neden olmasını önlemeye yardımcı olabilir. Tekrarlayan idrar Yolu Enfeksiyonu alırsanız, enfeksiyonları önlemek için kızılcık ürünleri almak konusunda doktorunuz veya hemşirenizle konuşun.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Olmaya Devam Ederseniz Ne Yapmalısınız ?

Altı ayda iki veya yılda üç kez idrar yolu enfeksiyonu  geçiren kadınların tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları vardır.  Doktorunuz veya hemşireniz nedenini öğrenmek için testler yapabilir. Test sonuçları normalse, enfeksiyonu önlemek için her gün küçük bir doz antibiyotik almanız gerekebilir. Doktorunuz ayrıca cinsel ilişkiden sonra veya enfeksiyonun ilk belirtisinde almanız için size bir miktar antibiyotik verebilir. 

BU MAKALE BİLGİ AMAÇLI OLUP HERHANGİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ İÇERMEZ. SAĞLIĞINIZ İÇİN KISA SÜREDE UZMAN DOKTORUNUZA GİTMENİZDE FAYDA VAR.

Yorum Gönder

0 Yorumlar