Boğaz Yanmasının 5 Nedeni Ve Tedavi Yöntemi >>>


Boğaz Yanmasının 5 Nedeni Ve Tedavi Yöntemi >>>


Boğaz Neden Yanar ? Boğaz Yanması Nasıl Geçer ?

Boğaz yanmanıza neden  olabilecek bir dizi sağlık durumu var. İyi haber şu ki, bir doktorun diğer semptomlarınıza ve fizik muayenenize dayanarak sebebini açıklaması oldukça basittir. Boğaz yanmasının en yaygın nedenlerini ve doktorunuzun muhtemelen nasıl tedavi edeceğini,ona başvurduktan sonra öğrenebilirsiniz.

Boğaz Yanmasının Olası Nedenleri Nelerdir ? 


Gastroözofageal Reflü Hastalığı 

Gastroözofageal Reflü Hastalığı'nın ayırt edici semptomu   göğüste mide ekşimesi olarak bilinen yanma hissidir. Mide asidi sıklıkla boğazı mideye bağlayan tüp olan yemek borusuna geri aktığında ortaya çıkar. Ancak bazen asit yemek borusuna kadar gidip boğaz ve ses kutusuna ulaşır. Bu olduğunda buna laringofaringeal reflü denir.

İlginç bir şekilde, laringofaringeal reflülü insanların yarısında "sessiz reflü" denilen şey vardır, bu da mide ekşimesi veya mide rahatsızlığı yaşamadıkları anlamına gelir. 

Diğer,laringofaringeal reflü semptomları şunları içerir:

Sürekli boğaz temizleme
Kronik boğaz tahrişi
Kronik öksürük
Ses kısıklığı
Boğazda aşırı balgam
Yutma güçlüğü
Boğazda bir şeyin sürekli hissi

Özofagustaki alt özofagus sfinkter  kası anormal olarak gevşediğinde veya zayıfladığında ortaya çıkan Gastroözofageal Reflüden farklı olarak,  laringofaringeal reflülü'nün yanlış çalışması için iki kas gerektirir - hem LES hem de üst özofagus sfinkteri. Tanı nispeten kolaydır ve genellikle fizik muayeneye dayanarak yapılır.



Bazen  yaşam tarzı değişikliklerine ek olarak proton pompası inhibitörü gibi ilaçlara  ihtiyaç duyulur.

Boğaz Yanmasının 5 Nedeni Ve Tedavi Yöntemi >>>


Özofajit

Boğazınızda yanmaya neden olabilecek başka bir durum  , yemek borusunun iltihaplanması olan özofajittir .  Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, özofajitin yaygın bir nedeni gastroözofageal reflüdür. . Mide asidi boğaz içine geri akıtıldığında, yutma güçlüğüne ve / veya yutma güçlüğüne ek olarak genellikle boğazda yanma hissine yol açan tahrişe ve iltihaplanmaya neden olabilir.

Gastroözofageal Reflü'nün yanı sıra, özofajitin diğer potansiyel nedenleri enfeksiyonlar, boyun bölgesine radyasyon tedavisi, bazı ilaçların (hapla indüklenen özofajit olarak adlandırılır) yutulması, kimyasal yutma (örneğin drenaj temizleyicileri) veya gıda alerjilerini ( eozinofilik özofajit olarak adlandırılır ) içerir. 

Özofajit tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Örneğin, bir mantar enfeksiyonu varsa, antifungal bir ilaca ihtiyaç vardır. Sebep Gastroözofageal Reflü ise, genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve proton pompası inhibitörü genellikle önerilir.

Yanan Ağız Sendromu

Yanan ağız sendromu, dil, dudaklar, diş etleri, damak veya ağız ve boğazda sağlıkla ilgili herhangi bir nedeni olmayan uzun süreli - ve bazen çok şiddetli - yanma hissi için tıbbi terimdir. Yanan ağız sendromu olan biri de ağızda kuru bir ağız ve / veya tuzlu veya metalik bir tat yaşayabilir.Yanan ağız sendromu karmaşık bir sorundur ve dışlama teşhisi olarak bilinen şeyi gerektirir.

Bu, yanma ve / veya ağız kuruluğunun diğer nedenlerinin önce fizik muayene ve kan testleri ile ortadan kaldırılması gerektiği anlamına gelir. Sendromun nedeni genellikle belirlenemediğinden, tedavi zordur ve semptomları kontrol etmeye yardımcı olmaya odaklanır. 

Viral veya Bakteriyel Enfeksiyon



Daha az yaygın olarak, bir enfeksiyonun nedeni bakteriyeldir ve buna strep boğaz denir . Bu bir antibiyotik için doktor bir gezi gerektirir 3  tedavi edilmediği takdirde yaymak ve romatizmal ateş, kızıl hastalığı ve böbrek iltihabı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir çünkü. Strep boğazının diğer belirti ve semptomları genellikle şunları içerir:

Ateş
Boyundaki şişmiş ve hassas lenf düğümleri
Bademcikler üzerinde beyaz lekeler
Vücut ağrıları 

Postnazal Damla

Üst solunum yolu öksürük sendromu olarak da adlandırılan postnazal damla , sinüslerden ve burudtan mukus ve sıvı boğazınıza aktığında ortaya çıkar. Genellikle boğazın içine damlayan bir şey hissi olarak tanımlanır ve bu rahatsız edici olabilir ve yanma hissine yol açabilir.
Sürekli olarak boğazınızı temizlemeye çalıştığınız için postnazal damla varsa öksürük de sık görülür.

Postnazal damlamanın birçok farklı nedeni vardır:

Sinüs enfeksiyonları
Soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar
Nazal ve sinüs geçişinin anatomik anormallikleri
Tezgah üstü dekonjestanların aşırı kullanımı ( rinit medicamentosa denir  ) 

Loratadin ve psödofedrin kombinasyonu olan Claritin-D gibi bir antihistamin / dekonjestan ilaç genellikle postnazal damlamayı tedavi etmek için kullanılır. Kök nedenin (örneğin bakteriyel sinüs enfeksiyonu için bir antibiyotik almak) tedavi edilmesi de gereklidir.

Bazen gastroözofageal reflü hastalığı veya GERD, üst hava yolu öksürük sendromu ile taklit edebilir veya hatta bir arada bulunabilir, bu da tanı ve tedaviyi biraz daha karmaşık hale getirir.

Yanan bir boğaz yaşıyor olmanızın birçok nedeni olabilir. Aile doktorunuz veya birinci basamak doktorunuz çoğu rahatsızlığı teşhis edebilirken, bazen gastroenterolog veya kulak, burun ve boğaz doktoru (KBB) gibi bir uzmanla görüşmeniz gerekebilir. Uygun bir teşhis ve tedavi planı için bir doktora görünmek önemlidir, böylece kendinizi iyi hissetmeye geri dönebilirsiniz.


Not: Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar